PP i Vox van per feina i ja declaren la guerra contra el català al País Valencià

El futur president de la Generalitat valenciana, el popular Carlos Mazón, avança que eliminarà l'Oficina de Drets Lingüístics i suprimirà qualsevol política en favor de la igualtat del valencià amb el castellà

El popular Carlos Mazón, futur president de la Generalitat valenciana
El popular Carlos Mazón, futur president de la Generalitat valenciana | Europa Press
15 de juny del 2023
Actualitzat a la 13:40h
Ni 24 hores han passat des que es fes oficial el pacte entre PP i Vox al País Valencià i la dreta i l'extrema dreta ja han declarat la guerra obertament contra el català. El futur president valencià, el popular Carlos Mazón, ja ha avançat aquest dimecres les primeres mesures que el seu govern prendrà i que reverteix alguns dels avenços en matèria de llengua assolits pel govern d'esquerres al País Valencià en els últims vuit anys.

En concret, Mazón ha explicat que eliminaran l'Oficina de Drets Lingüístics, que suprimiran la figura dels assessors que vetllen per incrementar l'ensenyament del català a les escoles, i que deixarà sense aplicació qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística entre el valencià i el castellà. Pel que fa a l'educació, també ha assegurat que la conselleria no l'assumirà un representant de Vox i que ja té triada la persona que "traurà la ideologia de les aules dels nostres fills".

Aquestes primeres actuacions no figuren en un document de 50 mesures que la dreta i l'extrema dreta han presentat aquest dijous. La proposta d'acció de govern no és insignificant, ja que serà la primera d'un govern entre PP i Vox nascut del 28-M, i projectarà com seria un govern entre les dues formacions a l'Estat. Altre cop, el País Valencià torna a ser un termòmetre de la política espanyola.

Pel que fa a la relació entre el País Valencià i Catalunya, només es pot preveure un empitjorament del clima entre les dues Generalitats. El govern de Ximo Puig havia encetat una política de col·laboració i havia mostrat empatia amb Catalunya. Ara tot això també canviarà.