El PP recupera l'oficialitat del nom en castellà de Castelló

La nova alcaldessa popular reverteix l'acció del govern d'esquerres sortint, que va establir com a fórmula única la nomenclatura en català

Begoña Carrasco, nova alcaldessa del PP a Castelló de la Plana, en la seva investidura
Begoña Carrasco, nova alcaldessa del PP a Castelló de la Plana, en la seva investidura | Ajuntament de Castelló
23 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:38h
El retorn del PP als governs i principals ajuntaments del País Valencià està sent clarament marcat per la guerra declarada al català. En aquest sentit, la nova alcaldessa de Castelló de la Plana, la popular Begoña Carrasco, ha tirat de decret per recuperar la nomenclatura en castellà del municipi. El govern d'esquerres sortint havia establert que només la fórmula en català fos l'oficial.

Es tracta exactament del mateix canvi normatiu que ha fet el PP a la capital. La nova alcaldessa María José Català també ha donat l'ordre de recuperar la nomenclatura en castellà de València, que és sense accent. Així, reverteix la política del govern sortint de Compromís i PSPV, que va marcar com a única oficial la fórmula en català, amb l'accent obert.

Les dues alcaldesses n'ha tingut prou amb menys d'una setmana al càrrec per sentenciar el primer atac contra el català. Com a mínim -i sembla que encara s'hagi d'agrair en el context actual de la dreta i l'extrema dreta- no ha eliminat la fórmula en valencià. El canvi normatiu es tractava d'una promesa electoral i s'emmarca en la persecució als Països Catalans que van acordar PP i Vox en el pacte per governar el País Valencià en coalició.

Ambdues formacions han arribat a un acord programàtic de 50 punts en el que dibuixen les línies principals del nou govern de la Generalitat valenciana que presidirà Carlos Mazón. Una d'aquestes línies principals és precisament deixar de subvencionar "les entitats i associacions que promoguin els Països Catalans".

Pel que fa a la llengua, Mazón ja ha avançat que eliminaran l'Oficina de Drets Lingüístics, que suprimiran la figura dels assessors que vetllen per incrementar l'ensenyament del català a les escoles, i que deixarà sense aplicació qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística entre el valencià i el castellà. En l'àmbit de l'educació, també ha assegurat que "traurà la ideologia de les aules".