Els experts parteixen del fet que encara es desconeix quan dura la immunitat generada per la vacunació o la infecció, per bé que aquesta pot protegir de patologies greus, però no de contagis -almenys fins que no arribin noves vacunes adaptades a l'òmicron-. Hi ha, per tant, tres escenaris possibles: que la Covid segueixi present però amb malalties lleu i sense onades junt amb els altres quatre coronavirus existents -poc probable a curt termini-; que actuï com a epidèmia en condicions favorables, com la grip; o que aparegui una nova variant que torni a provocar nombrosos casos greus i reviure la situació del 2020. El segon escenari és el que es creu més probable i pel qual s'encaren les recomanacions.
En primer lloc, el comitè assessor insta a adaptar els sistemes de vigilància, per tenir una imatge sobre la transmissibilitat a cada moment, amb indicadors prefixats davant dels quals actuar. Per aconseguir-ho, entre altres mesures, es planteja fer proves a centres sentinella d'atenció primària i hospitalària durant tot l'any, vigilar l'aparició d'afeccions respiratòries, monitorar les aigües residuals, establir un sistema centralitzat de genotipatge, realitzar rastrejos aleatoris de la comunitat -o fins i tot a animals-, o també controlar tendències en trucades al 061 i el 112 o les recerques a Google.
En segon lloc, el document preveu mesures per disminuir el risc de transmissió de la Covid. Es tracta d'accions allunyades de les restriccions dures aplicades en les onades, com optimitzar la ventilació d'espais -fins i tot fixant nous estàndards obligatoris as bars, restaurants o escoles-; promoure la vacunació -fins i tot establint rutines de dosis addicionals als grups de risc-; facilitar l'accés als tests d'antígens a la població -sobretot a la vulnerable-; establir criteris per prioritzar l'accés als nous fàrmacs que limiten els símptomes per a les persones amb més risc; i promoure també l'ús de mascaretes FFP2 per als grups d'alt risc.
En cas que la transmissió de la Covid sí que comencés a augmentar, el comité assenyala que caldria prendre altres mesures. En l'escenari estudiat, el toc de queda o el confinament no serien necessaris, però sí el foment del teletreball, la limitació d'aforaments, el topall de persones en reunions o el retorn del certificat Covid en determinats àmbits.
Finalment, en tercer lloc, els experts científics reclamen adaptar el sistema de salut al nou escenari per evitar futurs col·lapses en cas que arribessin noves onades i per detectar amb rapidesa situacions de risc. Entre aquestes, citen l'enfortiment de la col·laboració de la xarxa comunitària (centres educatius, entorn municipal, teixit associatiu i tercer sector); automatitzar el testatge, notificació i permís laboral per no sobrecarregar l'atenció primària; mantenir l'ús de la mascareta per al personal sanitari; o reforçar els diferents nivells de la sanitat.
[h3]Millorar la comunicació[/h3]
El document acaba amb un seguit de recomanacions per millorar la comunicació efectiva del risc, buscant nous canals per transmetre el missatge i "educar en la responsabilitat personal i col·lectiva". Cal tenir en compte, avisa, l'"increment de la fatiga en la població" per les mesures preses fins ara, motiu pel qual insta a establir llindars clars per evitar sensació d'improvisació, coordinar-se amb agents de salut com les farmàcies i agents socials, i promocionar l'ús de tecnologies de salut digital i la relació amb les xarxes socials -pensant sobretot en la gent jove.
Informe del comitè científic assessor de la Covid by naciodigital on Scribd
[plantillacoronavirus]