Així s'ha cuinat el final feliç a Sant Felip Neri: de tancar l'escola a ampliar-la

El canvi en el futur d'un centre educatiu clau del barri Gòtic de Barcelona ha passat per contactes amb altes instàncies eclesiàstiques, anuncis d'expropiació i un canvi a l'alcaldia de la capital catalana

  • Concentració de les famílies davant l'escola Sant Felip Neri -
Publicat el 31 de juliol de 2023 a les 18:35
L'institut escola Sant Felip Neri, al barri Gòtic de Barcelona, fa un any no tenia garantida la continuïtat del centre, ni sabia de quins espais disposaria, ni coneixia el desenllaç d'un estira-i-arronsa incòmode entre l'administració i la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri. Ara, si bé queden algunes incògnites a aclarir, el gruix de les tres preocupacions ha quedat resolt. Han passat deu mesos i s'ha imposat el final feliç. Entremig, però, han calgut nombroses protestes de la comunitat educativa, reunions entre parts i fins i tot el tràmit d'una expropiació dels béns patrimonials de l'entitat eclesiàstica. Tot aquest procés ha inclòs des de contactes amb l'abat de Montserrat fins a la implicació final de la nova tinent d'alcalde socialista Maria Eugènia Gay

Aquest dilluns s'ha esvaït l'últim fragment de dubte sobre el futur imminent dels espais educatius, a Sant Felip Neri. El Consorci d'Educació de Barcelona -format en un 60% per la Generalitat i un 40% per l'Ajuntament de Barcelona- ha comunicat un acord per allargar el lloguer de l'escola i arrendar dos nous recintes, la Casa del Gremi dels Sabaters i la planta baixa del convent, amb accés pel carrer de la Palla. A canvi, la congregació aconsegueix el seu pla d'alliberar la zona del convent que actualment s'utilitzava com a menjador escolar, on vol ubicar una nova oferta cultural. Per acabar de reblar l'acord, s'ha fet desaparèixer del mapa el tràmit que l'ajuntament barceloní -encara amb Ada Colau com a líder- va iniciar: l'expropiació de diversos immobles de Sant Felip Neri en mans de l'entitat catòlica. 

Per entendre l'anunci d'aquesta setmana, però, cal mirar uns mesos enrere. Les posicions no podien estar més allunyades, en el relat de la negociació, entre el que era el govern municipal de Colau i la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri. La caixa dels trons es va obrir a l'hora d'aclarir el futur dels espais que utilitza l'institut. La topada es va fer pública, l'Ajuntament va assenyalar l'entitat eclesiàstica i amb la urgència a sobre va decidir iniciar l'expropiació de diversos edificis de l'oratori. La resposta de l'ens catòlic va ser terminant: acusar de manca de diàleg al consistori i espolsar-se'n les crítiques. Enmig d'aquest enrenou, el PSC -llavors com a soci minoritari- practicava la discreció. La Generalitat i els comuns es movien. L'executiu de Pere Aragonès va contactar l'abat de Montserrat perquè hi intercedís. I càrrecs del govern municipal van fer arribar el cas a l'arquebisbe de Barcelona, Josep Omella. En ple clima prelectoral, cap d'aquests moviments va acabar-ho de desencallar.

Gay, implicada

Pocs mesos després, el paisatge ha canviat del tot. L'ajuntament barceloní, ara en mans dels socialistes, ha trobat un nou escenari i ha fet desaparèixer l'expropiació. El relleu a l'alcaldia ha tingut el seu impacte, tal com va avançar Nació. En aquest transcurs, hi ha hagut dues peces determinants en el tauler de joc: l'ombra de la pèrdua d'uns béns patrimonials clau per a la congregació i, també, la irrupció d'un govern del PSC amb Maria Eugènia Gay com a tinent d'alcaldia sobre qui pesa la cartera d'Educació. El pare de la número dos de Jaume Collboni a les eleccions municipals és un destacat membre de la judicatura -va ser jutge del Tribunal Suprem- alhora que ha ocupat també posicions destacades a Juristes Catòlics Pax Romana. 

Fonts coneixedores de les converses de les últimes setmanes destaquen el paper de la tinent d'alcaldia socialista a l'hora de facilitar l'acord entre els Felipons i el consorci educatiu. Al seu torn, des de l'oratori neguen tenir constància d'aquest pes de Gay i atribueixen el nou acord al canvi de colors -de comuns a PSC- pel que fa a la regidoria d'Educació al consistori barceloní. 


L'impacte de l'anunci d'expropiació

Internament, membres de l'anterior govern municipal lamenten la posició de la congregació. A la banda de Barcelona en Comú consideren que el pas d'iniciar l'expropiació ha estat l'element crucial que ha fet moure les peces perquè finalment l'escola tingui un espai garantit. Consideren que van quedar provats els intents d'arribar a un acord, però que no hi havia manera. Fins i tot, remarquen que la proposta de lloguer que feia l'entitat eclesiàstica va rebre un informe desfavorable elaborat pel Departament d'Educació de la Generalitat. Es considerava que mancaven espais alhora que es fixava un lloguer a 10 anys, i no a 20 anys com s'ha tancat finalment. Amb aquesta ampliació del temps i l'espai es considera que té més sentit la inversió de 4 milions d'euros que farà el Consorci d'Educació de Barcelona per adequar les zones que requereixen obres.

Malgrat aquests plantejaments, aquest mateix dilluns un comunicat de l'oratori feia constar que "mai" han posat "cap impedient a la continuïtat de l’activitat educativa". El nou govern barceloní de Jaume Collboni s'ha referit a l'acord amb un enfocament amb missatge implícit: "El pacte és fruit de les converses mantingudes les últimes setmanes pel nou Govern municipal i el Departament d’Educació, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, amb la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona".


Xarxa pública i nous espais

Uns mesos abans, la conselleria d'Educació confirmava també el pas de centre concertat a escola pública per salvar un centre educatiu que tenia els dies comptats. A partir del curs vinent, el centre amb 359 alumnes formarà part de la xarxa pública. Ara també s'ha sabut que el juny del 2024 hauran de tenir ja cedits els nous locals pactats. La comunitat educativa, en ple estiu i amb poca presència dels representants de les famílies, de moment, s'espera a poder tenir un debat més coral abans de fer cap gran valoració. Les sensacions, però, són positives.