Alerta global contra els mosquits

Cada any, els casos de malalties transmeses per aquests insectes superen els cinc-cents milions, i moren prop de tres milions de persones, especialment a Àfrica i Amèrica Llatina

24 de maig de 2017, 10:44
Actualitzat: 25 de maig, 7:10h
El mosquit tigre, el nom científic del qual és «Aedes albopictus»
El mosquit tigre, el nom científic del qual és «Aedes albopictus» | James Gathany EDC.
El mosquit tigre es va detectar per primera vegada a Catalunya el 2004. És una espècie originària del sud-est asiàtic, que des del 1979 està en procés d’expansió, especialment afavorida per l’augment del transport per carretera. Ara, s’ha estès bàsicament per zones de ciutat i periurbanes de la costa est de la península Ibèrica. Aedes albopictus és vector de malalties com ara el dengue, el Chickunguya o el Zika, per això és bo de tenir-lo controlat; però, com fer el seguiment per tot el territori d’un animal tan petit?

La pregunta que es va fer un grup de científics ara fa tres anys va ser molt senzilla: què hi ha per tot arreu i a tota hora? Persones. Així que científics del ICREA Movement Ecology Lab, associat al Centre d’Estudis Avançats del CSIC i el CREAF, amb l’impuls de l’Obra Social de la Caixa i altres entitats, van crear la plataforma Mosquito Alert, per poder traçar la distribució de l’espècie declarada exòtica i invasora.

L’objectiu del projecte era crear una xarxa de ciutadans que fessin servir les noves tecnologies per aprendre, subministrar i visualitzar dades sobre el mosquit tigre a Espanya. Es demanava de fotografiar el mosquit i enviar la observació geolocalitzada. Si la imatge era ben feta i es podia, experts validaven l’observació. El primer any, només un setze per cent de les fotografies eren bones i del mosquit tigre; el tercer, ja ho són entorn el quaranta per cent.

Les observacions de Mosquito Alert van créixer exponencialment, per la facilitat de poder integrar la informació en el mapa des del propi mòbil. Així s’ha pogut conèixer més de la seva biologia i ecologia; especialment on es troben llocs de desenvolupament dels ous i les larves. D’aquesta manera es pot emprar la informació per gestionar el control i la prevenció; per exemple, no deixant aigua estancada més de set dies.

En els municipis, un dels punts de cria més productius són els embornals. I, la implicació ciutadana també ha estat crucial per detectar-los. A Barcelona, el mosquit ha colonitzat tota la ciutat; serà molt difícil d’eradicar, però les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona mostren que la plaga no només no creix, sinó que s’ha detectat una minva del nombre de llocs de posta. 

El projecte ha estat reconegut internacionalment. El setembre passat, Mosquito Alert va ser presentat al Parlament Europeu, entre altres projectes de ciència ciutadana, com una eina molt útil d’alerta en amenaces epidemiològiques. Ara, s’han ampliat fronteres i la proposta s’ha fet global.

Cada any els casos de malalties transmeses per mosquits superen els cinc-cents milions de casos, i moren prop de tres milions de persones, especialment a Àfrica i Amèrica Llatina. Malalties com el Zika, la febre groga, el Chikunguya, el dengue, la malària o el virus de l’oest del Nil són causades per paràsits transmesos persona a persona per mosquits. És crucial doncs, evitar al màxim el creixement i l’expansió de les poblacions de mosquits.

Mosquito Alert impulsa una aliança amb altres plataformes de ciència ciutadana, la Divisió de Medi Ambient de les Nacions Unides, el programa d’innovació científica i tecnològica del Centre Wilson, i l’Associació Europea de Ciència Ciutadana, per fer una plataforma única  d’àmbit global. Rere, hi ha milers de científics i ciutadans que persegueixen frenar el creixement de mosquits conscienciant per la participació.

Gràcies a l’aportació ciutadana es podrà difondre coneixement i estratègies per la vigilància ei el control de mosquits transmissors de malalties i dels seus punts de cria; l’objectiu final és augmentar el control de les amenaces per a la salut pública i reduir el risc de transmissió de malalties.
 
Arxivat a