Ampli consens a Barcelona per apujar al màxim l'impost als turistes

Una proposta d'ERC, amb el suport de Junts, PSC i comuns, porta el consistori a anunciar la voluntat d'apujar el recàrrec municipal als visitants i el govern municipal detalla que els nous ingressos es destinarien a neteja, seguretat, urbanisme i la Fira

Turistes al centre de Barcelona
Turistes al centre de Barcelona | Adrià Costa
28 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:45h

Barcelona s'ha posat d'acord per iniciar els tràmits per apujar al màxim el recàrrec municipal a la taxa turística. L'impost, tècnicament, és de la Generalitat. Però des del 2021 el consistori va afegir-hi una taxa per cada visitant i nit. Ara mateix és de 3,25 euros. Després que ERC hagi portat al plenari la idea d'apujar-la tant com sigui possible -i que Junts, PSC i comuns hi hagin votat a favor- ara aquesta xifra pot arribar als 4 euros. A més, es planteja també demanar al Govern català que lideri una reforma que permeti a l'ajuntament recaptar encara més diners per cada visitant. 

Si tot surt com està previst, les noves condicions de l'impost estarien vigents a l'octubre. Si s'allarguen les al·legacions, ja caldria esperar fins a l'abril del 2025. I si la majoria política actual acaba defallint per algun motiu, tot el pla podria caure. Sigui com sigui, aquest divendres s'ha mostrat un ampli consens al plenari municipal en una carpeta clau: 35 dels 41 regidors s'han posat d'acord per modificar un aspecte clau d'un debat creixent a la ciutat com és la gestió del turisme. Només s'hi han oposat el PP i Vox.

El tinent d'alcaldia d'Economia, Hisenda i Turisme, Jordi Valls, s'ha compromès a portar aquest canvi fiscal a la propera comissió d'economia -a mitjans de juliol- i a explicar-hi els beneficis que podria suposar l'enduriment del recàrrec. Amb els números sobre la taula, l'Ajuntament preveu ingressar aquest 2024 uns 20 milions d'euros de la butxaca dels turistes per l'impost base de la Generalitat -l'administració catalana se'n queda l'altre 50% de la recaptació, uns altres 20 milions- mentre que el recàrrec barceloní actual arribaria a suposar uns 75 milions d'euros afegits. En total, aquest any s'espera rebre uns 95 milions d'euros per les taxes als visitants de la capital catalana. Ara bé, si s'apugés al màxim l'impost municipal, es recaptarien 20 milions d'euros més, detalla Valls. Tot plegat deixaria uns 115 milions d'euros anuals d'ingressos per aquesta via. Una xifra que ERC assegura que encara seria insuficient per compensar tot el que gasta el consistori en turisme, segons una investigació feta pública el 2020. 

Un fet curiós és que el govern de Jaume Collboni ja té previst a què podria dedicar aquests nous 20 milions d'euros que es recaptarien si la proposta s'acaba materialitzant. El tinent d'alcaldia responsable de l'àrea econòmica ha detallat que els nous ingressos es repartirien entre accions destinades a "la neteja", "la seguretat", el "transport" i a "la millora de la infraestructura firal" de la Fira de Barcelona. Jordi Valls ha insistit que "l'àmbit firal és una activitat turístic que aporta molt de valor i fa de catalització del canvi de model econòmic". Ho ha dit en referència a la força de congressos com el Mobile World Congress o l'ISE. A més, una part dels nous milions que es rebrien també aniria adreçada als Espais de Gran Afluència (EGA), una nova manera de denominar les zones amb més activitat turística i ciutadana. La majoria dels projectes presentats als EGA, de moment, tenen a veure amb reurbanitzar els entorns de punts com el Park Güell, la Sagrada Família i la Boqueria. 

ERC, però, ha demanat tenir més control sobre el destí final dels diners que es recaptin. "No existeix una política pública concreta, clara i transparent amb què puguem traçar que allò que recaptem vagi a parar directament a revertir aquells inconvenients que pot generar el turisme", ha apuntat la cap de files republicana, Elisenda Alamany, al plenari. Minuts més tard, Jordi Valls flexibilitzaria aquesta petició i remarcaria que el consistori ha de tenir llibertat per ubicar els recursos propis. "La gent quan paga l'IBI no demana a què es destina l'IBI", ha apuntat davant els mitjans de comunicació.

La portaveu dels comuns, Janet Sanz, al seu torn d'intervenció ha recordat que la proposta d'augmentar al màxim el recàrrec barceloní als turistes ja l'havien posat també sobre la taula l'octubre passat, quan el govern municipal llavors només plantejava fer-ho en els creueristes i els visitants de pisos turístics. Ara, però, Sanz ha defensat que cal que Barcelona recapti "el 100%" del que paguen els turistes i que la Generalitat deixi d'endur-se aquells 20 milions d'euros que ingressa per aquest motiu. Així, el debat municipal travessa les dues bandes de la plaça Sant Jaume.