Més problemes per a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Mentre el Departament de Drets Socials i Inclusió, la síndica de greuges i els jutjats investiguen l'ens públic pel cas d'agressions sexuals i prostitució que va començar a afectar una nena tutelada quan tenia tan sols 12 anys i que ha destapat una xarxa pederasta amb com a mínim 16 adults implicats, l'Oficina Antifrau i la Sindicatura de Comptes han obert una causa paral·lela per un presumpte entramat fraudulent relacionat amb els ajuts als extutelats, tal com ha avançat La Vanguardia.
Concretament, investiguen si dues empreses que treballen per a la DGAIA, la Fundació Resilis i l'UTE Fundació Mercè Fontanilles, han continuat pagant ajudes públiques a joves majors d'edat que ja han trobat una feina i que no viuen als pisos de protecció com si no fos el cas, amb prestacions fantasma. Això, arran de la denúncia d'un extreballador que assegura que va alertar els seus caps quan va detectar els pagaments suposadament fraudulents i que aquests no van fer res al respecte.
De fet, explica que li van dir: "Si no estàs còmode, marxa o vota un altre partit". Aquestes converses, que es van allargar durant cinc mesos, estan gravades. És la mesura que l'educador social diu que va prendre després de veure's obligat pels caps a emetre documentació falsa per mantenir el presumpte frau i denunciar-ho sense resposta davant les instàncies superiors de la DGAIA i la fundació Mercè Fontanilles.
Fins i tot, un presumpte beneficiari il·lícit d'aquests ajuts constava com a resident a Catalunya, però treballava a València. Aquests beneficiaris, però, després s'han trobat amb problemes amb Hisenda, segons explica el denunciant, que va demanar la baixa per presumptes vexacions i amenaces d'alguns dels joves involucrats. "És una negligència i un despropòsit", es queixa.
Tot plegat, se suma a altres veus que subratllen la manca de recursos amb què el sistema català aborda les necessitats d'uns infants i adolescents amb un alt risc d'exclusió social i tanquen el focus en els problemes de la DGAIA. I és que a Catalunya, el sistema de protecció a la infància i l'adolescència compta amb més de 5.000 places per a acollir diverses realitats, que integren tant l'arribada de migrants sols com la dels infants amb pares als quals se'ls ha retirat la custòdia. Tanmateix, el sistema —i els diferents centres que el conformen— està al límit des de fa temps.