
Baleària, la companyia propietària del vaixell on el passat divendres, dia 24 d’agost, va morir Toni Peñalver, un veí de Vic de 41 anys, ha lamentat “profundament” el tràgic desenllaç, en una nota enviada a Osona.com. La víctima va patir un infart a la coberta, quan tornava de vacances de Menorca amb la seva família. A dins del vaixell, on hi viatjaven 1.108 passatgers, no hi havia ni un sol metge a càrrec de la companyia. Tampoc hi havia cap desfibril·lador.
La família ha expressat el seu malestar per aquestes carències, que haurien pogut evitar la tragèdia, en una carta enviada per un portaveu als mitjans de comunicació. Baleària, per la seva banda, assegura en el seu comunicat que “compleix escrupolosament totes les normes de seguretat marítima i en concret les sanitàries, revisant-se anualment la dotació de la farmaciola reglamentària per part del Servicio de Sanidad Marítima”. L’empresa recorda que la normativa no obliga a dur un metge en les seves línies regulars, així com tampoc a comptar amb un desfibril·lador a bord, ja que es tracta de trajectes molt curts, en aquest cas de només sis o set hores.
La companyia creu que no és un problema que no hi hagi cert material ni personal mèdic a bord, ja que el vaixell està equipat amb un heliport i es poden traslladar els malalts ràpidament a terra ferma. De fet, fa sis mesos es va dur a terme una evacuació semblant i es va salvar la vida d’un passatger que també va patir un infart.
A més, l’empresa de ferris diu que tots els oficials dels seus vaixells disposen de formació en primers auxilis avançats i certificació Formación Sanitaria Específica Avanzada. La tripulació està entrenada en casos d’emergència, ja que periòdicament es fan exercicis de simulació.
Baleària assegura que es van seguir tots els protocols de seguretat establerts: avís per megafonia per si hi havia algun metge a bord (en van aparèixer quatre que van intentar reanimar la víctima amb compressions cardíaques i respiració assistida), informació a Salvament Marítim per preparar l’evacuació amb helicòpter, consultes radiomèdiques i tasques de reanimació, que es van perllongar fins la defunció del passatger.
Els dubtes sobre el desfibril·lador
El mallorquí Dr. Kunivert Bauzà és un dels metges que va atendre en Toni a la coberta del vaixell. El doctor, en declaracions a Osona.com, opina que es va fer tot el que es va poder, “en les condicions que hi havia”, i que tant la tripulació com la direcció del vaixell van actuar amb total professionalitat i celeritat, fins i tot aturant el vaixell per facilitar l’arribada de l’helicòpter.
Les tasques de reanimació van ser complexes, ja que en un principi es desconeixia la patologia del pacient. “Era un home massa jove per tenir una aturada cardíaca”, apunta el metge.
Bauzà també dubta de l’efectivitat que hagués pogut tenir un desfibril·lador en una situació com aquesta. “Hi ha alguna possibilitat que hagués funcionat. Però això ho determinarà l’autòpsia”, apunta. “En tot cas, hem de tenir en compte que només es tracta d’un instrument i no funciona en tots els casos. En aquest concret, amb un desenllaç tan fulminant i una persona tan jove, la meva opinió personal és que no hauria servit de molt”, afegeix.