
L'Ajuntament de Barcelona continua amb els tràmits per dedicar un carrer al cirurgià i humanista català Moisès Broggi, que va morir el 31 de desembre del 2012 als 104 anys d'edat. Fonts de l'Ajuntament expliquen que el procés per fer-ho possible va pel bon camí, i fins i tot es podria inaugurar la nova nomenclatura d'un carrer que encara no ha transcendit el proper 14 d'abril.
El dia que s'hauria triat no deixa de ser simbòlic, ja que coincideix amb l'aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola. Broggi en va ser un ferm defensor, fins al punt d'esdevenir cap de cirurgia dels metges de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil.
L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ja va expressar poc després de la mort del cirurgià el seu compromís per dedicar-li un carrer, i va destacar que “s'ho mereix plenament”, mentre explicava que seria “un exemple” per als catalans i els barcelonins.
El procés per decidir els noms dels carrers
Canviar el nom d'un carrer no és un procés senzill a la ciutat de Barcelona. En primer lloc, hi ha d'haver una proposta per part d'una persona o una entitat, tot i que també la pot formular el mateix Ajuntament.
En aquest punt s'han de complir dues condicions prèvies. El personatge proposat ha d'haver mort, i ho ha d'estar, com a mínim, des de fa cinc anys. Hi ha però una excepció, i és que no caldria esperar un lustre en el cas que se li hagi lliurat en vida la Medalla d'Or de la Ciutat. Aquest seria el cas que permetria Broggi saltar-se aquest temps, ja que va rebre la condecoració l'any 1981.
Un cop feta la proposta, aquesta arriba a la Ponència de Nomenclàtor, que presideix el tinent d'alcalde de cultura, i en la que també hi ha representants de diversos sectors municipals.
Després d'estudiar-les, la Ponència consulta als districtes municipals sobre els possibles emplaçaments, i si s'arriba a un acord s'eleva la proposta a l'alcalde, que és qui signa l'aprovació definitiva de la nova denominació. L'agilitat del procés depèn de cada carrer, perquè els tràmits administratius poden ser més o menys complexes.
Les fonts consultades de l'Ajuntament de Barcelona expliquen que en el cas de Broggi “està pràcticament tot resolt”, i la Ponència ja va aprovar la proposta.