Barcelona fa pagar l'aparcament a l'agost sense reforçar els vigilants

Dos terços dels agents que controlen l'Àrea Verda i la Zona Blava estan de vacances | Els sindicats reconeixen que "no s'arriba a tot arreu" i demanen contractacions a l'estiu | Els treballadors critiquen la manca d'informació als usuaris sobre la fi de la gratuïtat

Publicat el 15 d’agost de 2016 a les 16:04
El govern Colau ha decidit eliminar a l'agost per complet la gratuïtat de l'aparcament en superfície a Barcelona, excepte l'Àrea Verda pels residents. Tot i això, no ha reforçat la plantilla d'agents que controlen que els usuaris paguin i, com era costum els últims anys, aquest agost un 65% dels més de 300 empleats estan de vacances, segons diverses fonts sindicals, per la qual cosa la supervisió no és tan exhaustiva com és habitual.

L'empresa municipal B:SM, que gestiona l'estacionament al carrer, reconeix que sobre el 60% de la plantilla no treballa aquest mes, malgrat que s'han incrementat les zones a controlar en un 60%, han informat a NacióDigital fonts internes de la companyia. B:SM afronta aquest agost amb la intenció d'acostumar els usuaris sobre el fet que s'ha de pagar i no tant per sancionar-los, si bé admet que haurà d'introduir canvis el 2017.

Fins ara funcionava la concentració de vacances a l'agost perquè era un mes fluix. L'habitual era que l'Àrea Verda fos gratuïta i la blava de pagament només en zones de molta concurrència, com es va fer l'any passat, entre el carrer Urgell, la Diagonal, el passeig de Sant Joan i el mar, al voltant de la Sagrada Família i alguna altra zona puntual. Ara les zones que no són gratuïtes s'han multiplicat a tot arreu on hi ha places regulades.

Segons els sindicats, el 60% de la plantilla fa vacances tot l'agost, i un 5% addicional del 13 de juliol al 12 d'agost i un altre 5% del 16 d'agost al 15 de setembre. El resultat és que durant tot el mes el 65% no treballen. El primer rumor que s'estendria el pagament a tota la ciutat els va arribar el març, però no els ho van confirmar fins al juliol, i les vacances no es van adaptar. La confirmació va arribar el mateix dia en el qual el govern Colau va fer pública la decisió d'acabar amb la gratuïtat amb una nota de premsa un cop acabat el ple de l'1 de juliol.
 

L'adhesiu on s'indica que a l'agost els parquímetres segueixen en funcionament. Foto: Jordi Bes


La delegada sindical d'UGT Carol Tatjé ha reconegut que calen més efectius per abastar tota la ciutat, perquè aquest any "és diferent". Segons ella, "no s'arriba a tot arreu" i hi ha zones sense controlar. Juan Antonio Sánchez, de CC.OO., ha explicat que des de fa anys reclamen que cal contractar personal durant les vacances, com fan altres unitats com la grua i els aparcaments subterranis, ja que "fa vuit anys que no entra ningú" a la plantilla.

Els dos sindicalistes coincideixen en el fet que l'Ajuntament ha avisat amb massa poca antelació a la ciutadania sobre que el consistori també cobra l'estacionament a l'agost. "Molta gent es trobarà amb una denúncia perquè no ho sap", ha afirmat Sánchez. No obstant això, Tatjé precisa que "la gent que és barcelonina sap perfectament que al centre es paga" per l'experiència dels darrers anys. Fora del centre, potser no es té tan clar.

Un altre debat és si cal fer pagar per aparcar a l'agost. Sánchez faria l'Àrea Verda de pagament pels que no són residents però la Zona Blava gratuïta. Ha criticat que el govern Colau "no s'apropa a la gent a parlar" i, si vol fomentar el transport públic, més que cobrar l'estacionament creu que caldria no rebaixar la freqüència dels autobusos a l'agost i accelerar obres com les que han obligat a tallar parcialment la Línia 2 del metro.

Els vigilants pateixen 117 agressions anuals de mitjana

A la manca de personal i l'augment de zones a controlar se suma la petició del comitè d'empresa de cobrir per parelles els llocs on per primer cop es cobra per estacionar a l'agost. Es tracta d'una demanda preventiva per contribuir a evitar les agressions que sovint reben els agents que comproven que els cotxes paguin. Els sindicats calculen que reben una mitjana de 117 agressions anuals. L'última, l'intent d'atropellament d'un company.

Moltes vegades l'agressió no la fa el conductor, sinó el copilot o fins i tot algú sense cotxe. Sánchez ressalta que a ningú li agrada que li posin una multa. "No som un col·lectiu amb gaire bona imatge", reconeix, però defensa la seva "funció social": la recaptació dels aparcaments serveix perquè l'Ajuntament faci polítiques socials, i el fet que siguin de rotació "redueix la contaminació", perquè evita que els vehicles perdin temps buscant una plaça.

Els sindicats mantenen la seva reivindicació històrica perquè els treballadors dels aparcaments en superfície, que són considerats auxiliars de la Guàrdia Urbana, siguin reconeguts com a agents de l'autoritat. Això els permetria ocultar la seva identitat en cas d'haver de denunciar un agressor, i que les penes fossin més greus, ja que suposarien un atemptat contra un agent de l'autoritat. Per ara el govern Colau no ha mogut fitxa.
 

Cotxes estacionats aquest agost en una Zona Blava al carrer Casp de Barcelona. Foto: Jordi Bes