El govern de Jaume Collboni aclareix el futur al Parc del Fòrum, a Barcelona, amb la seva carpeta més polèmica: els festivals de música. Amb una nova proposta normativa, que regularà amb més detall els límits de la programació musical als escenaris del front marítim, l'Ajuntament obre una nova etapa que intenta satisfer veïns sense indignar els organitzadors dels esdeveniments. Una de les novetats més destacades del pla és el pla horari que s'aplicarà a partir de l'any 2026, ja que els concerts de l'any vinent ja havien estat pactats amb anterioritat. Això provocarà que hi hagi un nou límit: els divendres només es podrà programar música fins a la 1h com a molt tard. Així, esdeveniments com el Festival B, que anaven més enllà d'aquest horari, hauran de canviar els seus plans.
La restricció, però, no afecta el Primavera Sound i el Cruïlla, que podran seguir amb el model actual. El fet que aquestes dues cites tinguin la categoria d'"esdeveniments de ciutat" i que afrontin també càrrecs afegits, com el pagament de part de la mobilitat del transport públic o de convenis amb el sector del taxi per aquells dies, els deixaria fora d'aquesta cotilla horària, ha matisat el regidor de Cultura, Xavier Marcé. El motiu és que la nova limitació dels divendres té a veure amb la mobilitat. En aquest sentit, s'ha detallat que es fixa la 1h com a topall perquè el metro tanca a les 2h i els organitzadors han de tenir una hora de marge per aconseguir que el públic surti ordenadament i hagi arribat al transport públic abans que s'acabi el servei de la línia groga (L4).
També es marca una regulació del màxim de dies que podrà haver-hi programació musical al Fòrum. La norma deixarà un ventall de fins a 30 dies de concerts de festivals a l'any al recinte. Aquesta era la xifra que ja s'estava aplicant, però ara quedarà establert de manera formal en un pla que contempla el període entre 2026 i el 2028. Per optar-hi, els aspirants a organitzar-hi festivals o concerts hauran de presentar-se a licitacions públiques i guanyar un concurs públic.
Aquest paquet de dies musicals permesos, a més, es dividirà en dos contingents: la meitat de dies contemplaran actuacions que acabin abans de les 23h i l'altra meitat permetran anar-hi més enllà d'aquesta limitació horària. Dels 15 dies en què es podran fer concerts que entrin a la matinada, però, ja hi ha sis dies reservats per al Primavera Sound i el Cruïlla, almenys fins al 2027. Això deixa, a la pràctica, un màxim de 9 dies cada any per a la resta d'organitzadors d'esdeveniments perquè proposin música més enllà de les 23h.
Més exigències: reunions amb veïns i pagar costos municipals
Entre les exigències que es posaran sobre la taula també als promotors musicals, en els concursos, hi haurà la necessitat de fer més estudis acústics -actualment ja se'n fan, durant les actuacions musicals- i de prendre mesures perquè es redueixi el soroll de la gent quan marxa a casa. Igualment, es demanarà plans de seguretat en perspectiva de gènere, amb punts liles i itineraris segurs, o plans de mesures sostenibles amb els gots i els plats que s'utilitzin a la cita musical. "També tindran l'obligatorietat d'integrar-se en reunions de treball amb els associacions i representants veïnals i hauran de pagar taxes específiques pels serveis extraordinaris de Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona, o neteja, entre altres serveis municipals", detalla l'Ajuntament.
El regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, ha volgut aclarir que alguns d'aquests compromisos busquen satisfer les queixes veïnals, accentuades els darrers anys. "No només ens preocupa la sonoritat durant el festival sinó també fins que se'n va l'última de les persones", ha expressat, mencionant també mesures en marxa a altres punts amb activitat nocturna, com el Triangle Golfo, on es prenen mesures com la limitació a les zones on hi ha més veïns.
A banda, el nou pla també estableix que s'intentarà -sense comprometre's formalment- que no hi hagi dos caps de setmana seguits amb programació musical al Fórum. Alguns esdeveniments de dia, com la Fira d'Abril, no queden inclosos en aquesta regulació.
Pel que fa al Primavera Sound i el Cruïlla, no queda clar si hauran de presentar-se també a un concurs públic per a l'any 2028, quan caduquin els compromisos actuals. El regidor Marcé ha indicat que encara no s'ha decidit la fórmula que s'aplicarà a aquests dos esdeveniments. Actualment, però, el consistori assegura que "segueixen uns processos regulats, independents i amb criteri de ciutat".