Barcelona prova el nou panot de la ciutat, després de més d'un segle de vida de model icònic

L'Ajuntament integra a l'entorn del Poblenou la nova aposta, que és més sostenible i intenta reduir l'escalfor al carrer alhora que manté el disseny característic de l'anterior llosa

Un dels nous models del panot de Barcelona
Un dels nous models del panot de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
17 d'octubre de 2023, 17:08
Actualitzat: 17:12h
El panot de Barcelona es sacseja. Després de tenir les mateixes característiques des de l'any 1906, quan es van començar a aplicar a la trama de l'Eixample, ara s'ha presentat una nova aposta triple per adaptar-lo a l'actualitat. Ningú ha de patir pel disseny, es manté el dibuix patrimonial de la ciutat: la flor i la quadrícula. El que canvia és la composició del panot per fer-lo més sostenible i, de retruc, lluitar contra l'escalfament dels carrers. De moment, és una prova pilot la que s'ha engegat a l'eix verd que s'està implantant al carrer Almogàvers, inclòs en la lògica de la superilla del Poblenou. Conformaran 2.500 metres quadrats de nova pavimentació. L'Ajuntament ho veu com l'adaptació del panot al segle XXI.

"El panot del segle XX continua sent una solució resistent i duradora, però pensàvem que calia actualitzar-los per fer front als reptes que té la ciutat", ha detallat la tinent d'alcaldia responsable d'Urbanisme, Laia Bonet, en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) aquest dimarts. Els nous models -que són tres i comparteixen característiques- s'aniran instal·lant durant les obres dels últims mesos de l'any.

Durant un any a partir de la seva fixació al carrer Almogàvers s'avaluarà la resposta de la nova superfície. Es tindrà en compte des de la filtració de l'aigua fins a l'adherència dels xiclets, informa el consistori en un comunicat. També es valorarà el trencament de les peces, el soroll que facin, el lliscament, el desgast, la manera en què conservin el color, el reflex que provoquin o com de fàcil sigui netejar-los. El que es conclogui d'aquesta anàlisi permetrà "repensar" la pavimentació de la ciutat i començar a integrar la nova aposta als nous contractes d'obra pública, sosté l'Ajuntament de Barcelona.

Aquests tres panots que arriben ara són els guanyadors d'un concurs municipal per buscar la nova fórmula de pavimentar la capital catalana. La intenció era mantenir el disseny icònic de la ciutat, però reduir "substancialment" la petjada de carboni. Per trobar-ho, el govern barceloní va reservar una partida de 240.000 euros i un racó de la ciutat on fer les proves pertinents. Ara, els guanyadors de la proposta -amb models anomenats "Panot del s. XXI" de Breinco, "PANOT+" de Constraula i "R3PANOT" d'Escofet- tenen a l'abast seduir els tècnics del consistori. De moment, el que projecten és una composició feta a partir de material reciclat, la generació de menys soroll i la reducció de l'efecte illa de calor, que augmenta la temperatura a la via pública a partir de la poca humitat i la barrera dels edificis.
Arxivat a