Barcelona recorda el genocidi de Srebrenica vint anys després

La ciutadania llegeix al Born Centre de Cultura els noms de les 8.373 persones assassinades o desaparegudes

Publicat el 11 de juliol de 2015 a les 13:34
El Born Centre de Cultura acull avui un acte en memòria de les víctimes del genocidi de Sbrenica de 1995, on van morir més de 8.000 persones. Des del matí fins les vuit del vespre la ciutadania ha llegit els noms de les 8.373 persones assassinades o desaparegudes a mans de les tropes del general Ratko Mladic. La Fundació Districte 11 i l'Observatori Europeu de Memòries han organitzat l'acte per "fer presents els absents".

Entre els assistents, s'hi han pogut veure supervivents de la guerra de Bòsnia com ara en Kenan Teizic, que ha reivindicat la importància "d'explicar bé què va passar" per "conscienciar la gent". En la mateixa línia ha reflexionat Amina Pasic: "Si la gent no parla molt de tot el que es va fer, el que va passar a Srebrenica pot tornar a repetir-se". La supervivent, visiblement emocionada, ha assegurat que no pensa que hagi nascut "en un lloc equivocat" i que a la seva ciutat natal "cada vegada som més forts i anem endavant per mostrar que no ens han enfonsat ni han creat odi cap a la gent d'una altra nació".

Manel Vila, fundador de Districte 11 ha explicat que van decidir fer aquest homenatge a coincidint amb el vintè aniversari del genocidi perquè van considerar que"era una efemèride molt important per recordar". Vila ha presentat la jornada com un "acte per tenir memòria" i per estar a l'aguait davant d'enfrontaments actuals "que poden portar a aquestes matances injustificades".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, entre altres representants del consistori barceloní, també han assistit al memorial.

L'11 de juliol de 1995 milicians de l'autoproclamada República Srpska, liderats per Mladic, van ocupar Srebrenica, una de les "àrees segures" que les Nacions Unides va establir a la zona durant la guerra de Bòsnia (1992-1995). Els cascos blaus holandesos no van poder evitar l'horror: més de 8.000 persones van ser executades. Fins el moment s’han identificat 7.291 cossos de les víctimes d'Srebrenica, que resten enterrats a Potocari, a sis quilòmetres d'on va tenir lloc la matança.