Blanqueig de capitals i malversació al Palau de les Arts de València

El jutge ordena l'escorcoll de l'edifici i imputa la intendent i l'exdirector financer després de vàries hores de detenció

Publicat el 22 de gener de 2015 a les 22:16

El Palau de les Arts de València Foto: Diliff

En honor a la veritat s'ha de dir que el Palau de les Arts de València, l'edifici més emblemàtic de la faraònica Ciutat de les Arts i les Ciències, ha sigut una calamitat des del principi. Avaries, una inundació, la caiguda del trencadís de la coberta, la reducció de l'orquestra per manca de pressupost i la marxa del director Zubin Mehta. Tots són capítols que han contribuït a que els valencians vegen el coliseu més com una rèmora que com un orgull. Només li faltava un afer de presumpta corrupció per a adquirir eixe toc genuí que el PP li ha donat a tots els seus grans projectes. Una vegada més, el cercle es completa.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 15 de València ha imputat Helga Schmidt, intendent del Palau, i Ernesto Moreno, exdirector financer, pels delictes de blanqueig de capitals i malversació de cabals públics. Segons la denúncia interposada per un treballador del coliseu, la intendent, molt reconeguda en el món operístic, va crear una empresa junt amb altres empresaris valencians per a l'obtenció de patrocinis i l'organització d'esdeveniments. La companyia creada hauria cobrat 500.000 euros en comissions pels seus serveis i, segons la Intervenció de la Generalitat, hauria rebut contractes contraris a la llei, sense publicitat ni concurrència.

Tot un dia d'escorcolls

L'escorcoll de l'edifici es va prolongar durant tot aquest dimarts, amb diversos furgons policials custodiant les entrades i eixides. Schmidt i Moreno han estat detinguts fins les dos de la matinada, quan han obtingut la llibertat amb càrrecs. A la intendent, de nacionalitat austríaca, se li ha retirat el passaport i només se l'autoritza a viatjar per l'espai Schengen. Durant la intervenció policial, alguns treballadors del Palau varen ser apartats del seu lloc de treball. Segons publica la premsa local, un membre de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional espanyola) hauria estat infiltrat durant setmanes a les oficines com a suposat auditor.

Precedida d'una fama internacional, Helga Schmidt va aterrar a València fa uns 15 anys de la mà d'Eduardo Zaplana. Se li donà l'encàrrec de convertir el Palau de les Arts en un referent operístic mundial. Francisco Camps li renovà la confiança i li donà carta blanca per a gastar milionades en l'elaboració dels programes. A la fi, la seua desastrosa gestió ha acabat sent investigada pel Tribunal de Comptes. Ernesto Moreno ha tingut un pas més discret pel coliseu operístic, encarregant-se de les finances entre el 2008 i el 2012. El seu moment de glòria li va arribar quan acceptà presidir la Comissió Liquidadora de Radiotelevisió Valenciana a finals del 2013, executant l'acomiadament dels 1600 treballadors de l'ens.