La PrEP va començar a distribuir-se als Estats Units l’any 2012 i, des de llavors, països com França, Canadà o Israel l’han aprovat. Al Regne Unit, el Sistema Nacional de Salut d'Anglaterra (NHS) va decidir no distribuir aquest medicament però aquesta setmana una sentència l'obligava a finançar-lo. Ferran Pujol, impulsor de la campanya PrEP Ara, creu que s’ha d’aprovar el tractament per “salvar vides” però admet que, fins i tot des del punt de vista econòmic, és una bona idea perquè “val més diners tractar algú infectat” que no pas proporcionar-li la profilaxi preexposició.
Tant l’OMS com l’ONU han recomanat l’ús de la PrEP i s’espera que la Comissió Europea la reguli a partir del setembre o l’octubre. A partir d’aquí, cada estat haurà de negociar el seu preu amb l’empresa farmacèutica Gilead. Els països decidiran si distribuir la medicació gratuïtament, establir un copagament o bé no dispensar-la. A l’estat espanyol, les competències recauen en les comunitats autònomes.
Pujol va reunir-se fa uns dies amb el conseller de Salut, Toni Comín, i va sortir-hi “molt decebut”. Creu que Catalunya “hauria de ser pionera” en la lluita contra el VIH però no va trobar una bona predisposició per part del Govern.
Salut té reticències a la PrEP perquè creu que reduirà l'ús del preservatiu
Espanya és l'estat de la UE amb més casos de VIH de la Unió Europea i el tercer del continent, només per darrere de Rússia i Ucraïna. Pujol ho atribueix a una deixadesa històrica i critica que les polítiques de lluita contra la sida mai han estat una prioritat per cap govern. De les prop de 800 noves infeccions que es produeixen a Catalunya cada any, el 65% són homes que han tingut sexe amb altres homes.
A la reunió amb el conseller de Salut, el Govern va traslladar a Pujol la seva preocupació perquè aquest tractament redueixi l’ús del preservatiu i, per tant, augmentin altres malalties de transmissió sexual com l’hepatitis o la sífilis. Pujol està en desacord perquè, segons ell, els estudis han demostrat que els pacients no canvien les seves rutines sexuals des que es mediquen amb profilaxi preexposició. “Els que mai utilitzen condó, seguiran sense fer-ho; i els que el fan servir de vegades, continuaran així”, indica.

Gilead haurà de negociar amb cada estat el preu del tractament, que es preveu elevat Foto: BCN Checkpoint
Pujol defensa que ningú s’imaginaria que la sanitat pública no es fes càrrec de les despeses que genera practicar avortaments. El director del BCN Checkpoint es queixa perquè creu que s’està deixant que progressin les infeccions per VIH “per qüestions moralistes”.
Una altra de les crítiques davant de la PrEP és la possibilitat que una persona creï resistències a aquesta medicació. “L’únic moment en què una persona podria crear resistències seria si està infectada, però això no passarà perquè la PrEP l’aplica un metge” que li farà una prova de VIH cada pocs mesos, segons explica el director del BCN Checkpoint.
El Govern podria avançar-se a la Comissió Europea i començar a distribuir la profilaxi preexposició a través d’assaigs d’implementació, però és poc probable que ho faci. “La PrEP pot funcionar molt bé, però no serà un camí fàcil”, admet Pujol. De moment, molts usuaris han optat per comprar els medicaments a internet i automedicar-se. “A Catalunya només tenim una única epidèmia i no ens n’ocupem”, destaca l'impulsor de la campanya PrEP Ara.