Quan arriben les vacances d'estiu són molts els que aprofiten per portar el cotxe a revisar per no tenir ensurts a la carretera. Entre d'altres, els mecànics revisen els filtres, els frens, els pneumàtics i també, l'oli. Els mecànics alerten que cal mantenir en un bon estat de salut el vehicle i cal canviar aquest lubricant quan és necessari per no malmetre el vehicle.
Per això és essencial conèixer una mica alguns dels aspectes més bàsics del funcionament dels cotxes. D'aquesta manera es poden detectar problemes i prevenir-los. Una de les preguntes més freqüents entre els conductors és cada quant s'ha de canviar l'oli i si cal fer-ho en funció dels quilòmetres o del temps.
Fabricants i mecànics consideren que cal canviar aquest líquid essencial pel funcionament dels cotxes cada 15.000 o 30.000 quilòmetres de mitjana. Això pot variar en funció del model o del tipus de propulsió que tingui el vehicle.
Dit d'una altra manera, s'ha de canviar cada any o com a màxim, cada dos anys. Però si el teu vehicle ja té més de 15 anys, recomanen fer el canvi cada 10.000 km.
De tota manera, els vehicles generalment tenen una llum amb la icona d'una llàntia d'oli que s'encén si hi ha algun problema. En aquest cas, els experts alerten que cal aturar el vehicle i buscar un mecànic perquè el revisi.
Què passa si no canviem l'oli del cotxe?
L'oli serveix per a dues coses principalment: lubrificar i evitar l’escalfament del propulsor, netejar-lo d’impureses i protegir-lo del propi desgast per ús. Si no es fa correm el risc de "gripar" el motor, és a dir, avariar-lo del tot i que la seva reparació pugui tenir un cost molt elevat.
D’una banda, podem estar generant un desgast més accelerat del motor. També pot començar a generar sorolls en tenir problemes de lubricació. Es podrien produir arqueigs de lleves, i per descomptat podrien començar a trencar-se elements. Per això, si l’oli es troba en condicions òptimes, el motor funcionarà a la perfecció i no ens donarà problemes.