Aquest exercici permet situar la despesa pública en sanitat a Catalunya en 10.755,2 milions d'euros o, el que és el mateix, el 4,8% del PIB del 2016. Per poder-lo comparar a nivell internacional, però, cal sumar-hi els recursos per a cures de llarga durada prestades al marge del sistema sanitari, una quantitat que l'OCDE també té en compte en les seves estadístiques i que, en el cas de Catalunya, equival a uns 0,44 punts percentuals del PIB.
La meitat que la despesa de l'OCDE
Les partides que destina Catalunya a sanitat, per tant, van equivaldre aproximadament al 5,2% del seu PIB, molt lluny del 8,4% de mitjana dels països de referència. Obviant les despeses que no són estrictament de salut, Catalunya només gasta poc més de la meitat del pressupost mitjà de l'OCDE en sanitat -concretament el 52,7%-. I, per assolir la mitjana d'aquests països en relació al PIB, hauria d'afegir 9.636 milions més a hospitals, centres sanitaris i altres partides vinculades, cosa que implicaria quasi duplicar el pressupost, fins a sumar uns 20.391 milions.
Fins i tot, Espanya es troba notablement més amunt en la classificació, amb un 6,4% del PIB dedicat a salut, per bé que la classificació l'encapçalen els Estats Units (14%), seguits a certa distància per França (9,6%) i Alemanya (9,4%). Catalunya, en canvi, es trobaria entre els països a la cua, empatada amb Grècia, però encara força per sobre de Mèxic (2,9%), Turquia (3,4%) o Letònia (3,4%). Alguns altres països europeus també quedarien per sota, com Estònia (5,1%), Luxemburg (5%), Hongria (4,9%), Polònia (4,6%) o Letònia (3,4%).
Només per davant de Madrid
Comparant la despesa sanitària dins el marc de l'Estat i pel que fa estrictament als pressupostos de les comunitats autònomes, Catalunya segueix quedant-se a la cua, ja que el pressupost liquidat el 2016 en salut per la Generalitat va equivaldre al 4,7% del PIB, mentre que la mitjana va ser del 5,5% del PIB. La despesa sanitària catalana per ciutadà és just la mitjana estatal, però, com que el PIB per càpita és superior a Catalunya, això fa que caigui molts graons si s'usa el PIB com a referència per fer la comparativa -més acurada, ja que compensa la diferència de recursos del país-.
D'aquesta manera, només Madrid destina menys recursos a la sanitat pública (3,7% del PIB), mentre que Extremadura, la que més gasta, hi aboca el doble que Catalunya (el 9,4%). De fet, els altres territoris més rics de l'Estat -Balears, País Basc i Navarra- també se situen per la franja baixa, precisament pel seu elevat PIB. Si Catalunya volgués gastar tant com la mitjana estatal (el 5,5% del PIB), hauria d'augmentar la despesa un 34,9% el 2019, cosa que suposa abocar-hi 3.512 milions més. Molt lluny dels 100 milions pactats pels metges amb la Generalitat a canvi de desconvocar la vaga.
DESPESA EN SALUT EN RELACIÓ AL PIB, EL 2016, PER TERRITORIS
De mitjana, la quantitat executat per les comunitats en relació al PIB va ser el 2016 tan sols un 6,6% inferior al 2010, i fins i tot tres territoris ja van gastar més aquell any que sis exercicis abans, com Astúries (un 3% més), Aragó (2,1%) o Cantàbria (0,3%), mentre que Madrid i Castella i Lleó estaven a punt d'aconseguir-ho. Per situar-se en el 5,3% del PIB que gastava Catalunya en sanitat abans de la crisi, hauria d'augmentar l'any vinent el pressupost en 3.401 milions respecte l'executat el 2016.
EVOLUCIÓ DE LA DESPESA SANITÀRIA EN RELACIÓ AL PIB, ENTRE 2010 I 2016, PER TERRITORIS
On sí destaca Catalunya, en canvi, és en els recursos destinats a concerts sanitaris, ja que la Generalitat gasta una cinquena part de les partides sanitàries en hospitals concertats, molt per sobre del 9,3% de mitjana a l'Estat. En segon lloc, Madrid se situa també molt per sota, amb un 10,7%. L'executiu català va pagar el 44% dels 2.517 milions d'euros en concerts sanitaris abonats el 2016 a tot l'Estat, atès que el model de salut del país se sustenta molt en aquesta col·laboració amb l'àmbit privat, tot i que una majoria dels catalans preferiria que la gestió fos plenament pública.
PES DELS CONCERTS SANITARIS EN EL GLOBAL DE DESPESA SANITÀRIA EL 2016, PER TERRITORIS