Catalunya lidera (de llarg) el nou registre estatal de lloguers de temporada

La nova eina per fiscalitzar els contractes temporals i turístics desorienta el sector immobiliari i les entitats pel dret a l'habitatge: només afecta els anuncis de plataformes com Booking o Airbnb, i deixa fora les ofertes de portals com Idealista

  • Imatge d'arxiu d'habitatges a Barcelona -

ARA A PORTADA

Publicat el 07 d’abril de 2025 a les 07:00

Fa tres mesos que l'Estat va posar en marxa el registre perquè els lloguers que no siguin de caràcter permanent -això inclou els turístics i els de temporada- quedin més controlats. També s'ha creat el que s'anomena la Finestreta Única Digital, que ha de connectar les plataformes d'anuncis de pisos i el Ministeri de l'Habitatge, perquè es puguin fer les comprovacions del compliment de totes les condicions que els hi pertoquen. La intenció expressada per la ministra Isabel Rodríguez amb aquestes eines era doble: donar compliment per avançat al que demana la Unió Europea de cara al 2026, tenir registrats tots els immobles que es lloguen per menys de 12 mesos a través de plataformes digitals, i "acabar amb el frau" amb el lloguer de temporada. Així, segons les dades del ministeri a les quals ha tingut accés Nació, en els primers mesos de funcionament del registre, Catalunya lidera de llarg les xifres de sol·licituds per obtenir un número identificador i poder fer contractes temporals

Actualment, el que hi ha és un període de transició. Les peticions dels propietaris per apuntar-se a les exigències de l'Estat van començar a poder-se fer a partir del 2 de gener, però la normativa estarà vigent a partir de l'1 de juliol. De moment, doncs, han passat tres mesos d'activació inicial de la maquinària. Però això ja ha implicat el moviment d'una part del sector immobiliari i turístic. Al conjunt de l'estat espanyol, ja s'han fet més de 20.000 peticions. La majoria -unes 16.000- són per fer lloguer turístic. En aquest àmbit, és Andalusia (4.830) el territori amb més feina avançada pel que fa a les sol·licituds de pisos turístics, seguit de Canàries i el País Valencià. Catalunya és la quarta de la llista, amb 2.088 sol·licitacions.

En canvi, en la modalitat de "lloguer no turístic" -on es concentren els pisos que s'ofereixen com a arrendaments de temporada, que poden incloure el pis sencer o per habitacions- destaca el lideratge català. Hi ha 1.635 peticions d'inscripció al registre estatal, en aquest sentit. Els següents territoris amb més moviment són la Comunitat de Madrid, amb un 24% menys de sol·licituds (1.236), i el País Valencià (1.108). A la resta de comunitats autònomes, aquest tipus de lloguer és residual. De fet, l'escletxa és tan clara que cap altre territori arriba a les 200 peticions, a hores d'ara.

A la pràctica, el que permet aquest tràmit és obtenir un "número de registre", després d'obtenir el vistiplau de les autoritats que revisen les sol·licituds. Tot seguit, aquest número identificador és el que s'ha d'incloure als anuncis que arriben a les plataformes, que serveix com una mena de segell de qualitat administrativa. La intenció del govern espanyol era tenir un nou instrument per fiscalitzar cada pis de l'Estat que es dediqui a fer lloguers turístics o temporals i, alhora, facilitar que els usuaris puguin buscar en les mateixes ofertes si l'immoble disposa d'aquest número -que també certifiquen les plataformes digitals, que estan en contacte amb l'Estat- i que, per tant, no participa de pràctiques il·legals.

El registre deixa fora, de moment, portals com Idealista

Ara bé, l'abast d'aquest reglament, que inicialment s'havia plantejat com una mesura per "acabar amb el frau" del lloguer de temporada, ja que els pisos que no estiguessin inscrits serien susceptibles de ser sancionats, actualment planteja molts dubtes. Segons expressen representants del sector immobiliari a aquest diari, la interpretació de la norma els porta a concloure que la majoria de les ofertes actuals del lloguer de temporada a Catalunya quedarien fora de la nova exigència estatal. És a dir, que no s'haurien d'inscriure al registre i que, per tant, tampoc quedarien fiscalitzades tal com plantejava l'Estat. 

"El que entenem és que si l'habitatge a llogar de caràcter temporal s'anuncia de la finestra de la teva botiga o a un portal com Idealista, Habitaclia o Fotocasa, no és necessari tenir aquest número de registre. És només per a aquelles ofertes de plataformes digitals en què es pugui llogar directament l'habitatge, com Booking o Airbnb", assenyala Carles Sala, portaveu del Col·legi i Assocació de la Propietat Immobiliària (API) a Catalunya. Tanmateix, lamenta que aquesta interpretació no hagi quedat prou aclarida per part de l'Estat, amb qui no s'han tornat a reunir des del juliol passat, quan es va fer l'anunci de l'arribada d'aquesta nova eina estatal. "Ho veiem d'una manera molt similar. Entenem que les ofertes als portals immobiliaris majoritaris no queden afectades, sinó que és sobretot per a habitatges turístics i el model Airbnb. Hem de veure com acaba aclarint el reglament el ministeri", afegeix Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona.

Així, el sector a Catalunya remarca que, malgrat una confusió inicial dels propietaris, tot apunta que l'impacte en el sector del lloguer temporal serà reduït, amb aquesta nova normativa. Una de les possibles explicacions que apunten fonts del sector immobiliari és que incialment l'executiu de Pedro Sánchez busqués fer el més extensiva possible l'eina de la Finestreta Única Digital, però que a l'hora de fer la transposició entre el que marca la Unió Europea i el que es podia aplicar a l'Estat, es certifiquessin algunes limitacions de la mesura. 

Sigui com sigui, la majoria d'ofertes de lloguer temporal actualment estan integrades als portals que connecten inquilins i representants de la propietat, però que no permeten fer un lloguer a través de l'eina digital. Segons dades del mateix portal Idealista, a finals de l'any passat les ofertes de contractes de temporada ja representaven gairebé la meitat (46%) de tots els anuncis de lloguer a Barcelona.

Fonts del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, al seu torn, reconeixen l'abast relatiu de la mesura, de manera inicial. "És així, Idealista, si no vol unir-se, no està obligada, perquè el reglament de la Unió Europea només obliga les plataformes en què hi ha transacció. Nosaltres volem que s'uneixi. De moment, només la seva part de plataforma de lloguer turístic s'hi ha unit, però el portal de lloguers en general", apunten des de la cartera comandada per Isabel Rodríguez (PSOE). 

De fet, el que estableix la normativa europea és que "s'han d'excloure de l'àmbit de l'aplicació del present reglament les pàgines web o altres mitjans electrònics que connecten amfitrions amb els hostes i no intervenen de cap manera en la celebració de les transaccions directes". Si bé també fa constar que "aquestes normes no han d'aplicar-se a les plataformes en línia que mitjancen en la prestació de serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada sense remuneració, per exemple, les plataformes en línia que mitjancen en l'intercanvi d'habitatges, tret que, a causa de la manera concreta en la qual estan dissenyades, comportin una remuneració, inclosa qualsevol forma de compensació econòmica". Tot plegat deixa un espai interpretatiu encara difús que, de moment, el govern espanyol considera que allibera els portals immobilaris digitals, a qui anima a implicar-se de manera voluntària.

Pressió llogatera per regular els contractes temporals

Això, però, suposa un nou motiu d'indignació per al Sindicat de Llogateres, entitat que també havia format part de les reunions del grup de treball sobre lloguers de temporada amb l'Estat, juntament amb les agents immobiliaris. "Ja vam dir que la Finestreta ünica seria una estafa, però realment l'estafa ha superat les nostres expectatives", apunta la portaveu del sindicat d'inquilins Carme Arcarazo. En aquest sentit, des de l'entitat pel dret a l'habitatge sostenen que cal aplicar una cotilla com la que es va incentivar a Catalunya, que limitava el preu del lloguer dels contractes temporals de la mateixa manera que es fa amb els de llarga durada. Al Parlament, però, aquella proposta va acabar caient pels vots en contra de Junts, PP i Vox, i l'abstenció del PSC.

Ara, la idea del col·lectiu de llogaters és que això es faci des de l'Estat. "El que cal és regular el lloguer de temporada. La nostra proposició de llei s'està tramitant al Congrés dels Diputats i només cal que el PSOE la desencalli i accedeixi a regular els contractes de temporada, és urgentíssim i és una vergonya que no s'hagi fet en tot un any". Algunes veus socialistes, com la de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ja han defensat públicament posar un topall als arrendaments de temporada idèntic al que tenen els lloguers habituals. Una convocatòria de nombroses manifestacions arreu de l'estat espanyol, però, aquest cap de setmana passat s'ha centrat a demanar canvis tangibles i moviments polítics decidits, més enllà de les declaracions cada vegada més sensibilitzades amb la dificultat per accedir a una llar.

Booking, satisfeta

Mentrestant, el registre únic sí que sembla tenir un recorregut més complet amb el mercat purament turístic. A l'Estat, tres de cada quatre peticions tenen a veure amb el lloguer turístic. L'eina pot millorar encara més la lluita contra les ofertes il·legals. De fet, empreses com Booking reivindiquen aquesta nova regulació com "una gran oportunitat per garantir la transparència i la seguretat del sector". Fonts de la companyia assenyalen a aquest diari que "celebren" l'aparició de tres elements que poden fer "més equitatiu" l'actual sistema de lloguer turístic: que hi hagi "una obligació clara" per a tots els amfitrions de tenir un codi per operar en línia, que s'incloguin "tot tipus de lloguers de curta durada" per evitar confusions entre els amfitrions i que es creï "un registre estatal que sigui l'única font on estiguin tots els codis de tots els habitatges que es poden comercialitzar" en el món de les plataformes.