Catalunya Ràdio, TV3 i NacióDigital, els mitjans amb més opinadores

La plataforma On Són Les Dones presenta al Col·legi de Periodistes un manifest on denuncia la sobrerepresentació dels homes als espais d’opinió | Les ponents han desmentit les excuses amb les que els mitjans justifiquen aquesta desigualtat, com la meritocràcia o el fet que són més tímides

Publicat el 28 de juliol de 2016 a les 18:38
Les dones només representen un 22% dels opinadors a la ràdio, un 23% a la televisió, un 17% a la premsa en paper i un 23% als diaris digitals. Són dades recopilades pel col·lectiu On Són Les Dones, que s'ha presentat en societat aquest dijous al Col·legi de Periodistes. La plataforma va sorgir a les xarxes socials i s'ha fet coneguda per comptabilitzar el nombre d'expertes que apareixen als mitjans de comunicació diàriament. Durant les primeres tres setmanes de juliol, El Matí de Catalunya Ràdio va ser qui va comptar amb més dones opinadores, amb 33, seguit d'Els Matins de TV3 i de NacióDigital.

En concret, aquestes són les dades que s'han desglossat de la representació de l'opinió de les dones en els mitjans analitzats durant el període indicat: El matí de Catalunya Ràdio 35%; Els matins 33%; NacióDigital 28%; VilaWeb 26%; Divendres i L'oracle 25%; Ara 20%; La Vanguardia 19%; El Periódico i El món a RAC1 17%; El Nacional 15%; 8 al dia 13%; L'illa de Robinson 12%; El Punt Avui 11%, i Via lliure 9%.
 
Per aconseguir combatre la sobrerepresentació dels homes als espais d’opinió, la periodista Marta Roqueta ha aconsellat que s’avisi amb més antelació als col·laboradors de les tertúlies per afavorir la conciliació familiar. Roquetas també ha destacat que cal remarcar “la idea que la professional està convidada per la seva expertesa”, perquè encara existeix la idea que l’expert és sempre home i d’edat avançada.

La iniciativa també ha aconsellat instal·lar una cultura de la no interrupció, ja que està demostrat que a les dones se les interromp més sovint, i protegir-les davant dels atacs masclistes que poden rebre tant per part d’espectadors o lectors com d’altres col·laboradors. Utilitzar cercadors de dones expertes, com el que té l'Institut Català de les Dones, i augmentar la presència de les dones als espais de direcció són altres recomanacions.
 

La timidesa de les dones, entre les excuses amb les quals els mitjans justifiquen la infrarepresentació femenina

 

Les promotores de la iniciativa també han repartit un bingo amb les excuses amb les quals els mitjans justifiquen la infrarepresentació de les dones als mitjans i han demanat als homes que rebutgin participar en tertúlies on la presència femenina és escassa.

Una sala plena a vessar i amb moltes cares conegudes

El Col·legi de Periodistes s’ha quedat petit davant la munió de persones que s’hi han apropat per escoltar les reflexions de la plataforma. De fet, s’ha hagut d’habilitar una sala adjunta i també s’ha pogut seguir en directe a la xarxa. Entre el públic –aclaparadorament femení– hi havia moltes de  les promotores d’On Són Les Dones, com l’escriptora Anna Manso o l’editora i membre de l’ANC Liz Castro
 

Polítics de diferents formacions han assistit a l’acte celebrat al Col·legi de Periodistes Foto: On Són Les Dones

 

També hi han assistit molts representants polítics de diferents formacions, com la vicepresidenta del Govern Neus Munté; el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech; els diputats de Junts Pels Raül Romeva i Germà Bel; les diputades de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant; la diputada del PSC Eva Granados; les diputades de CSQEP Gemma Lienas i Marta Ribas i la regidora de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez.

Consulta el manifest d'On Son Les Dones