Caus i esplais reubiquen els campaments d'estiu per manca de permís del Govern: «No podem parlar de normalitat»

Drets Socials aconsegueix signar un conveni amb les entitats de lleure per garantir la viabilitat dels projectes els pròxims anys i anuncia que facilitarà una subvenció per als estudis d’inundabilitat, principal escull d'aquest 2024

Nens i monitors en un campament d'estiu
Nens i monitors en un campament d'estiu | Gemma Aleman / ACN
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 22:37h

Caus i esplais ja han reubicat la majoria de les més de 200 activitats d'estiu que s’havien organitzat en 79 terrenys d’acampada propers a rius i que no tenien el permís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Les entitats de lleure confien que totes les activitats afectades per aquesta situació s'acabaran fent, però lamenten que no poden parlar d’uns campaments “normals” pels canvis de lloc, de projecte pedagògic o de dates que han hagut d'assumir en els últims dies. Així ho han explicat després de signar un conveni amb Drets Socials que precisament vol garantir els campaments d’estiu per als anys vinents amb la seguretat que exigeix la normativa.

En aquesta línia, el departament liderat per Carles Campuzano facilitarà terrenys alternatius d’acampada, ha creat una línia de finançament per als estudis d’inundabilitat de terrenys propers a les lleres dels rius, i impulsarà accions preventives per evitar perills. I és que les normatives espanyola i catalana estableixen que s’han d’organitzar activitats de lleure en terrenys no indundables i requereixen la necessitat de l’autorització de l’organisme de conca -l’ACA o la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)- quan el terreny es troba a menys de 100 metres del cabal dels rius.

Aquesta exigència havia deixat a l’aire els campaments d’uns 8.000 infants i joves, que s’havien d’ubicar en 79 terrenys sense l’autorització necessària dels prop de 160 escollits per aquest estiu, segons van alertar les entitats del lleure fa unes setmanes. Esplais i agrupacions escoltes, que asseguren que no fan activitats en zones inundables, van mostrar el malestar per aquesta confirmació que els obligava a fer canvis tenint poc marge.

Maria Vilàs, de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, ha destacat el treball conjunt de les últimes setmanes juntament amb les entitats gestores dels terrenys per reubicar els campaments afectats, ja sigui en espais alternatius -en alguns casos els pagesos els han facilitat feixes més allunyades de les lleres dels rius- o en altres que compartiran amb altres associacions.

En una desena de casos, ha explicat, s’han pogut tramitar els permisos, ja que els gestors dels terrenys (ajuntaments, pagesos) els han facilitat la documentació necessària. Per últim, alguns campaments estan a l’espera de trobar una solució, ja sigui perquè estan pendents de l’estudi hidràulic, necessari per demostrar que la zona és adequada o per trobar una nova ubicació.

Som optimistes i creiem que s’acabaran garantint els campaments per a tothom, però no podem parlar d’uns campaments normals. La reubicació logística ha implicat, en alguns casos, no només el canvi d’indret, sinó de part del projecte pedagògic; en altres, la modificació de dates o compartir espai amb un altre grup desconegut fins ara”, ha recalcat Vilàs, en representació de les entitats de lleure. Campuzano, per la seva banda, ha subratllat que els campaments es faran aquest estiu amb la “seguretat” que el context d’emergència climàtica exigeix.