Aquestes són les deu ciutats més poblades del món

Descobreix les urbs que lideren el rànquing mundial per població i la seva fascinant història

  • Creuament de Shibuya a Tòquio -
Publicat el 19 de setembre de 2024 a les 07:54
Actualitzat el 19 de setembre de 2024 a les 08:01

El món està vivint una urbanització sense precedents. Cada vegada més persones deixen les zones rurals per traslladar-se a les grans ciutats a la recerca d'oportunitats econòmiques, educatives i socials. Aquesta tendència ha donat lloc a la creació de megalòpolis, ciutats gegants que alberguen milions d'habitants i que es converteixen en motors econòmics globals.

Però, quines són les ciutats més poblades del món en l'actualitat? Gràcies a la informació proporcionada per l'ONU i altres organismes internacionals, podem conèixer quines ciutats tenen més població l'any 2024. En aquest article, farem un recorregut per les deu ciutats més poblades del món, explorant no només les seves dimensions demogràfiques, sinó també els seus aspectes històrics, culturals i socials. Aquestes urbs no són només llocs densament habitats, sinó també espais plens de vida, amb una gran riquesa cultural i històrica que reflecteix el seu creixement i la seva importància global.

D'on sorgeixen aquestes urbs gegants?

Les grans ciutats del món no han sorgit de la nit al dia. La majoria d'aquestes urbs tenen una història rica i complexa que es remunta a segles enrere. Per exemple, Tòquio -la ciutat més gran del món 2924- va començar com un petit poble de pescadors anomenat Edo i, al llarg dels segles, va créixer fins a convertir-se en la ciutat més gran del Japó durant el període Edo al segle XVII. De manera similar, Nova Delhi -la segona ciutat més gran del món 2024-, malgrat ser una ciutat relativament jove fundada al segle XX, té les seves arrels en l'antiga Delhi, una ciutat amb una història que es remunta a més de 2.500 anys.

Moltes d'aquestes ciutats han crescut moltíssim gràcies al seu paper com a centres comercials i polítics. Xangai -la tercera ciutat més gran del món 2024-, per exemple, va esdevenir un important port comercial al segle XIX, gràcies a la seva ubicació estratègica al riu Yangtsé. Aquest desenvolupament comercial va atraure milions de persones, que es van establir a la ciutat en cerca de treball i millors oportunitats de vida. A més del comerç, la industrialització i la urbanització també han tingut un paper fonamental en el creixement d'aquestes ciutats!

Ciutats gegants: el fenomen de la megalòpolis

El terme "megalòpolis" s'utilitza per descriure una gran regió urbana que inclou diverses ciutats interconnectades, amb una població de desenes de milions de persones. Aquestes ciutats grans pel nombre d'habitants, també ho són per la seva influència en els àmbits econòmic, polític i cultural a escala mundial. Entre les ciutats més grans del món es troben Tòquio, la capital del Japó, que lidera el rànquing amb més de 37 milions d'habitants. Aquesta ciutat és un exemple de com una urbs pot combinar tradició i modernitat, amb els seus temples antics i els seus gratacels futuristes.

Darrere de Tòquio, trobem Nova Delhi, la capital de l'Índia, amb més de 33 milions de persones, i Xangai, amb prop de 30 milions d'habitants. Aquestes megalòpolis es caracteritzen per la seva densitat de població, la seva expansió territorial i la seva diversitat cultural. A mesura que aquestes ciutats creixen, també ho fan els desafiaments que han d'afrontar, com la gestió del trànsit, la contaminació i l'accés a serveis bàsics com la salut i l'educació.

Aquest és el llistat de les 10 ciutats més grans del món en 2024:

  1. Tòquio, Japó (37.115.000 habitants)
  2. Nova Delhi, Índia (33.807.000 habitants)
  3. Xangai, Xina (29.868.000 habitants)
  4. Dhaka, Bangladesh (23.936.000 habitants)
  5. Sao Paulo, Brasil (22.807.000 habitants)
  6. El Caire, Egipte (22.624.000 habitants)
  7. Ciutat de Mèxic, Mèxic (22.505.000 habitants)
  8. Pequín, Xina (22.189.000 habitants)
  9. Bombai, Índia (21.673.000 habitants)
  10. Osaka, Japó (18.967.000 habitants)

El futur de les ciutats superpoblades

Les ciutats més grans del món seguiran expandint-se en els pròxims anys, especialment en continents com Àsia i Àfrica, on la urbanització avança a gran velocitat. Aquest creixement massiu presenta una sèrie de reptes urgents, com la necessitat de gestionar millor els sistemes de transport, controlar la contaminació i garantir l'accés a serveis bàsics com la salut, l'educació i l'habitatge. La densitat de població en aquestes urbs posa a prova les infraestructures actuals, que sovint no són capaces de respondre a les necessitats de milions d'habitants. És per això que cal una planificació urbana ben estructurada que permeti un desenvolupament més eficient i sostenible.

Alhora, aquestes ciutats presenten grans oportunitats de creixement econòmic i innovació. Amb el suport d'avenços tecnològics i models de governança més participatius, aquestes megalòpolis poden esdevenir motors globals d'innovació i prosperitat. No només són centres neuràlgics de l'activitat econòmica, sinó també espais on es poden provar noves solucions per als problemes urbans. Aquestes urbs del futur, si s'administren de manera adequada, podrien ser exemples de convivència i creixement inclusiu, tot en un món que és cada cop més interconnectat i urbà.