Colau amenaça amb multar Endesa i Gas Natural per no afrontar la pobresa energètica

Barcelona planeja sancionar en casos de talls energètics a famílies vulnerables | Les multes poden arribar a 100.000 euros en aplicació de la llei catalana

Publicat el 06 d’abril de 2016 a les 12:13
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha amenaçat aquest dimecres a Endesa i Gas Natural que imposarà sancions de fins a 100.000 euros en cas que tallin la llum o el gas a famílies vulnerables, en aplicació de la Llei catalana 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

En roda de premsa, Colau ha criticat que les dues companyies no han volgut avançar en la signatura de cap conveni i "han deixat de facto que tota la responsabilitat d'evitar els talls recaigués en l'Ajuntament". Segons ella, "malauradament Endesa i Gas Natural l'única llei que estan complint és la del mínim esforç".

El consistori ha explicat que no ha pogut acordar amb les companyies aplicar el principi de precaució, segons el qual no es pot tallar la llum o el gas a les famílies vulnerables. L'única subministradora que es corresponsabilitza en aquesta qüestió és Aigües de Barcelona, ha concretat la quarta tinent d'alcalde i responsable d'Urbanisme, Janet Sanz.

Colau es va reunir al novembre amb les companyies per demanar corresponsabilitat. Segons la segona tinent d'alcalde i responsable de Drets Socials, Laia Ortiz, no han reconegut la llei i només han proposat "fer petits retocs" al protocol vigent des del 2014, sense atendre demandes municipals com ajuts a fons perdut, i aplicar tarifes socials i condonacions del deute.

"No és la primera opció"

L'alcaldessa ha advertit que "si no és per les bones, haurà de ser per la llei", i ha encarregat informes jurídics per analitzar com tramitar expedients sancionadors. També ha demanat a la Generalitat una actuació conjunta per a arribar a acords amb les companyies sense haver d'aplicar la llei ni recórrer a sancions, ja que arribar-hi "no és la primera opció de l'administració".

En cas que no arribin, l'alcaldessa vol que la Generalitat defineixi els reglaments per desplegar la llei 24/2015 per aplicar-la de forma "més àgil", unes peticions que, segons Colau, s'haurien de tractar en la propera reunió de la comissió bilateral Generalitat-Ajuntament. Aquesta trobada encara no té data però ja s'hauria d'haver convocat per després de Setmana Santa.

Ortiz ha explicat que ja començaran a aplicar la petició d'informació prèvia a la sanció un cop els arribin casos de talls de subministraments a famílies vulnerables, tot i que encara passarà entre un mes i un mes i mig fins a disposar d'una instrucció concreta de com implementar-ho.

Ha recordat que la capital catalana té capacitat sancionadora en matèria de consum perquè així ho estableix la Carta Municipal, però no havien actuat fins ara perquè el Codi de Consum català ha estat suspès fins el 9 de març pels recursos del govern espanyol al Tribunal Constitucional. El règim de consum també preveu que en infraccions greus les administracions deixin de treballar amb les companyies que les cometin.

Actuacions municipals

L'Ajuntament va destinar 778.000 euros durant el 2015 en ajuts econòmics en casos de pobresa energètica, un 22% més que l'any anterior, i va arribar a 5.062 famílies, un 24% més. A l'octubre va obrir quatre punts d'atenció a la pobresa energètica a Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí i al barri de la Marina del Prat Vermell que ara vol generalitzar.

També ha anunciat una convocatòria d'ajuts a la rehabilitació, amb un pressupost inicial de 6,7 milions per aquest any. Segons el consistori, per primer cop es plantegen ajuts per rehabilitar l'interior dels habitatges i s'ofereixen en funció de la renda, arribant a concedir fins el 100% de l'ajut a famílies amb molt pocs ingressos.