A la seva missiva, Colau reconeix que l'Ajuntament també està preocupat "per l'impacte que puguin tenir els grans creuers", i que està compromès a treballar "per un turisme responsable, de qualitat i no de quantitat". Explica que el Servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de Barcelona s'ha posat en contacte amb el Port i la Generalitat perquè informin de les dades de NO2, SO2 i material en partícules que detectin l'estació mòbil del Port i l'estació del Pot Vell els dies que l'Harmony of the Seas estigui a Barcelona i les d'un mes abans. Aquestes mesures també es compararan amb les de la resta d'estacions de la ciutat.
No obstant això, l'alcaldessa precisa que les emissions contaminants "no són motivades només pel Port i pels creuers, sinó, en gran mesura, també pels vehicles". Colau afegeix que, com el jove gironí, també creu que el món "no pot continuar patint un consum il·limitat" que malmet l'entorn, i per això la capital catalana vol ser "una ciutat de referència en la lluita contra el canvi climàtic". Segons ella, ho fa apostant per les energies renovables, reduint i recuperant els residus, fomentant l'economia local de proximitat, i amb la promoció de sistemes de mobilitat més sostenibles, com caminar, la bicicleta i el transport públic.
El jove avisava que el vaixell consumeix com 50 milions de cotxes
El jove explicava a la seva carta, en relació a l'Harmony of the Seas, que "sobre el paper veiem un creuer fantàstic, que l'únic que pot aportar a la ciutat de Barcelona són avantatges", però destaca que el problema està a la part "amagada" d'aquesta atracció turística. Segons ell, "un vaixell que consumeix 2.500.000 litres de fuel al dia no pot ser bo" pel planeta. Aquest consum és el mateix que gasten en un any 77.000 llars dels Estats Units, amb "un consum que supera de llarg la mitjana mundial", o el que contaminen 50 milions de cotxes anualment, destaca Tubert.
Carta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al jove Ferran Tubert