Els pisos turístics van pel camí de convertir-se en el principal cavall de batalla de la regulació de la Generalitat sobre els allotjaments temporals destinats als visitants. Les al·legacions d'entitats veïnals, del sector i de l'Ajuntament de Barcelona al projecte de Reglament de Turisme del Govern català ja anaven molt encaminades cap als apartaments. Ara també hi posa el focus l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), la qual ha emès un informe que carrega contra la norma del Govern i considera que la regulació dels pisos turístics "resulta clarament limitadora de la competència en la mesura que conté nombroses restriccions innecessàries i desproporcionades que en dificulten l'accés i/o l'exercici".
Aquest cap de setmana s'ha demostrat el fet que els pisos turístics són matèria molt sensible a Barcelona. Airbnb, una de les principals plataformes que posa en contacte propietaris de pisos turístics i els visitants, havia patrocinat unes samarretes dels Castellers de Barcelona. L'experiment no va aconseguir passar del dissabte perquè no ha caigut gens bé entre algunes entitats i col·lectius veïnals. No s'ha entès que una de les principals mostres de la cultura popular de la ciutat publiciti a la seva samarreta una empresa que anuncia pisos turístics il·legals. La van lluir alguns castellers a la Diada Castellera del dissabte coincidint amb la Mercè a la plaça Sant Jaume, ubicada a Ciutat Vella, el districte més massificat.
L'informe de l'ACCO no és el primer sobre el Reglament de Turisme de la Generalitat. A finals del 2015, quan la norma formava part de la llei d'acompanyament dels pressupostos que no es va aprovar, l'organisme ja s'havia queixat que "no dóna resposta satisfactòria a les necessitats de flexibilització i simplificació", i ara insisteix de nou en la mateixa idea. Aquell informe el cita Airbnb quan reclama més flexibilització, i és justament un dels documents que més critiquen des de les entitats veïnals agrupades sota l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), i que defensen just el contrari, el decreixement. De fet, l'ABTS i altres plataformes veïnals ha començat a organitzar accions directes per avisar dels pisos turístics il·legals, com la reserva d'un pis al Gòtic la setmana passada per denunciar-ne 12.
Alguns col·lectius veïnals, com La Barceloneta Diu Prou, demanen obertament l'abolició de tots els pisos turístics. Alguns dels seus membres es van tornar a concentrar el passat dijous a la plaça de Sant Jaume, aprofitant el pregó de la Mercè. D'entre les entitats, empreses i administracions que han presentat al·legacions al projecte de reglament del Govern, l'Ajuntament ha exigit tenir més capacitat normativa per garantir la qualitat del servei i la convivència veïnal; l'ABTS, que es retiri la norma per complet perquè no es tendeix cap al decreixement, i els veïns que lloguen habitacions (agrupats sota l'associació Veïns i Amfitrions) i la plataforma Airbnb, que es diferenciï l'economia col·laborativa de la professional. Tot i que el període per presentar al·legacions va acabar el 15 de setembre, la Direcció de Turisme de la Generalitat encara rep les que s'han presentat pel territori.
Les objeccions de l'Autoritat de la Competència
L'Autoritat Catalana de la Competència qüestiona que el projecte de decret consideri que s'està davant una activitat turística i que, per tant, se'ls aplica la normativa del Govern, quan l'habitatge se cedeix un mínim de dues vegades per períodes inferiors a 31 dies. Per aquest regulador, és "imprescindible justificar" la imposició de limitacions addicionals als pisos turístics a la prevista a la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) de 1994. També qüestiona les limitacions de capacitat, les obligacions de condicionament, el fet que s'obligui a l'arrendador a pernoctar en els habitatges cedits per habitacions, i les limitacions en l'oferiment de menjar: en els pisos llogats per habitacions només s'hi pot servir l'esmorzar.
També reprova que se supediti la possibilitat de llogar per habitacions un pis al fet que l'Ajuntament competent "admeti expressament aquesta figura d'allotjament turístic en les seves ordenances", cosa que l'ACCO considera que suposa que "per defecte no es permeti aquesta activitat en cap punt del territori català a no ser que l'Ajuntament corresponent modifiqui les seves ordenances". També critica que en el reglament es preveu un procediment per iniciar l'activitat que "equival" a un règim d'autorització administrativa, el qual considera "especialment restrictiu per a la competència que caldria justificar".
Competència considera el Reglament de Turisme del Govern massa restrictiu
El govern Colau creu que és insuficient i demana tenir més capacitat normativa | Els pisos turístics es demostren matèria sensible amb la polèmica pel patrocini d'Airbnb als Castellers de Barcelona
Ara a portada
Publicat el 26 de setembre de 2016 a les 17:39
Et pot interessar
-
Societat Evacuats set hores després els passatgers d'un tren avariat per la tempesta
-
Societat Les papallones de Luz Marina
-
Societat Més d'una trentena de persones queden atrapades en dos trens avariats entre Barcelona i Saragossa
-
Societat Investiguen el director de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron i dos homes més per l'herència de Pere Mir