La clau de la demanda es remunta a l'any 2015. Llavors, Esteva, que prèviament havia estat president de la Federació Catalana de Vela, havia canviat d'aires i ja havia aterrat a la UFEC. Aquesta entitat que aplega les diferents federacions d'esports catalans fa tasques de representació de l'esport català arreu del món i assessora la Generalitat. En aquest nou espai, Esteva va iniciar el seu camí amb una proposta ambiciosa. Segons la demanda, l'advocat hauria aprofitat la seva influència a la junta de la Federació de Vela -la propietària del Barcelona International Sailing Center- per traslladar la gestió del centre nàutic cap a la UFEC amb un argument nuclear: que només ell amb els seus contactes polítics podria aconseguir una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona que equilibraria els comptes de l'equipament.
Així, el gener del 2015 es va signar un acord de cessió del dret d'ús a favor de l'entitat esportiva dirigida per Gerard Esteva. Com que la FCL tenia el centre en propietat i en pagava una hipoteca, es va acordar que la UFEC abonés unes mensualitats idèntiques com a lloguer. Segons els demandants, la gestió era a risc i benefici de l'entitat federativa catalana, apuntava un conveni del moment.
Els problemes s'evidenciarien el desembre del mateix any, però. En aquell moment, la Federació Catalana de Vela assegura que se'ls va comunicar que les pèrdues acumulades del centre nàutic en aquells 11 primers mesos ja arribaven als 126.000 euros i que podien anar a més. També llavors la UFEC devia diners del lloguer del Barcelona International Sailing Center. Poc després, s'elevarien les pèrdues del primer any de l'operació a més de 146.000 euros.
L'acusació: dues possibles mentides
Per resoldre-ho, i malgrat no ser l'escenari ideal, la Federació de Vela va arribar a signar un nou acord amb l'entitat dirigida per Esteva per recuperar la gestió directa del complex nàutic del Parc del Fòrum. Aquell pacte incloïa que la UFEC assumia la meitat dels mals resultats després d'haver constatat la ruïna del moviment immobiliari. És a dir, 73.317 euros.El fet crucial arriba, segons els denunciants, quan es presenten els comptes anuals de la UFEC, i en arribar al capítol del centre nàutic, a l'assemblea es presenta un benefici de 299 euros durant l'exercici del 2015. Allò desquadra la Federació Catalana de Vela, que no entén que no hi aparegui la xifra dels més de 70.000 euros de resultat negatiu. Els números consten a l'arxiu del Consell Català de l'Esport, remarca l'entitat demandant.
Segons la Federació Catalana de Vela això evidencia dues possibilitats com a hipòtesi. D'una banda, existeix el plantejament que la UFEC aprovés un comptes correctes i que, per tant, mentís o fos part d'un "error induït". D'altra banda, es contempla que els números de la Unió de Federacions Esportives Catalanes no reflectissin la realitat patrimonial i comptable perquè ometien una pèrdua destacada. Davant d'aquestes denúncies, la Federació de Vela reclama el pagament dels 73.317 euros. I ara hi ha un jutjat que ho ha començat a investigar, almenys amb compareixences inicials.
[noticiadiari]2/241662[/noticiadiari]
Els demandants asseguren que els darrers anys han intentat posar-se d'acord amb l'entitat esportiva presidida per Esteva, però que no han trobat resposta i han acabat optant per la via judicial. Consultades per aquest diari, fonts de la UFEC han rebutjat fer-ne cap valoració fins que no se n'emeti la sentència.