Un estudi de 5.678 persones dirigit per investigadors de Stanford Medicine, de la Universitat de Stanford, als Estats Units, ha demostrat que els nostres òrgans envelleixen a ritmes diferents i quan l'edat d'un òrgan és especialment avançada en comparació amb la resta, la persona corre més risc de patir malalties associades i de morir.
Segons l'estudi, publicat a la revista Nature, aproximadament 1 de cada 5 adults de 50 anys o més raonablement sans té almenys un òrgan que envelleix a un ritme molt accelerat. El costat positiu és que és possible que una simple anàlisi de sang permeti saber quins òrgans del cos d'una persona estan envellint ràpidament, si n'hi ha algun, i així orientar les intervencions terapèutiques molt abans que es manifestin els símptomes clínics.
El nou estudi ha anat un pas més enllà i ha obtingut xifres diferents per a cadascun dels 11 òrgans, sistemes d'òrgans o teixits clau: cor, greix, pulmó, sistema immunitari, ronyó, fetge, múscul, pàncrees, cervell, vasculatura i intestí. Utilitzant tecnologies disponibles al mercat i un algoritme de disseny propi, els investigadors van avaluar els nivells de milers de proteïnes a la sang de les persones, van determinar que gairebé 1.000 d'aquestes proteïnes s'originaven en un òrgan o l'altre i van relacionar-ne els nivells aberrants.
Ara, Wyss-Coray, Hamilton Oh i Jarod Rutledge, estudiants de postgrau del laboratori de Wyss-Coray i autors principals de l'estudi, han cofundat una empresa, Teal Omics Inc, per explorar la comercialització de les seves troballes. L'Oficina de Llicències Tecnològiques de la Universitat de Stanford ha presentat una sol·licitud de patent relacionada amb aquest treball.
[plantillavirals]
Descobreixen com preveure quin dels nostres òrgans fallarà primer
Estudiants de postgrau de la Universitat de Stanford creen un algoritme per detectar òrgans envellits
ARA A PORTADA
Publicat el 07 de desembre de 2023 a les 20:35
Et pot interessar
-
Societat Els delictes sexuals creixen un 12,5% a Catalunya durant els primers mesos del 2025
-
Societat Els investigats per l'herència de Pere Mir defensen que van complir la seva voluntat
-
Societat Un simulacre d'accident de tramvia a Barcelona avalua la resposta a sinistres amb moltes víctimes
-
Societat La DGAIA: què és, quines funcions té i per què viu una crisi?
-
Societat Aquestes són les quatre pitjors empreses del 2025, segons els consumidors
-
Societat Collboni adverteix al Comitè de les Regions que Europa s'enfronta a una crisi de l’habitatge «mai viscuda»