Dos projectes solidaris amb els refugiats ucraïnesos, premi Gourmet Català de l'Any

La trobada del clúster gourmet, marcada pel retorn a la normalitat postpandèmia, reconeix la "resiliència" del sector i premia la solidaritat derivada de la guerra a Ucraïna, exactament vuit mesos després del seu inici

Publicat el 25 d’octubre de 2022 a les 21:22
Actualitzat el 15 de gener de 2024 a les 18:06
"Hem deixat enrere la tempesta de la Covid, però seguim en un mar embogit". El sector gourmet celebra el retorn a la normalitat postpandèmia enmig de la incertesa per la crisi energètica i econòmica en la VII Nit del Gourmet. Les Drassanes de Barcelona han acollit aquest dimarts al vespre la celebració i la retrobada anual dels professionals del producte gourmet català amb l'esperit de donar a conèixer l'enorme potencial de la gastronomia del país.

"Ens trobem en un context advers de crisi per reconèixer i premiar la feina que s'està fent", ha dit Helena Garcia Melero, presentadora de l'acte. De fet, la històrica periodista de TV3 ha reivindicat la feinada del sector gourmet: "Vosaltres sou qui feu que en una nit com aquesta es pugui parlar d'expansió". 

El premi Gourmet Català de l'Any 2022 ha estat per als projectes col·lectius d'iniciatives solidàries "Tapas por la paz" i "Monas por la Paz" del xef José Andrés destinat als refugiats ucraïnesos amb la World Central Kitchen que va instal·lar a Polònia el març passat. "La guerra a Ucraïna ens va unir i portar a fer un gest per ajudar les víctimes", ha reivindicat el cuiner Quim Marquès, vuit mesos després de l'inici del conflicte a l'est d'Europa.

L'entrega l'ha fet la consellera d'Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, Teresa Jordà, que ha reivindicat la "gran família" del sector gourmet, a qui ha agraït la seva feina "en pro de la sostenibilitat i la innovació" sense parar en "moments molt complicats". "Catalunya té els millors productors, els millors elaboradors i la millor indústria agroalimentària", ha clamat la consellera.

També s'ha premiat Torrons i mel Alemany pel creixement empresarial en innovació i Anela Fruits pel creixement empresarial en internacionalització. El centre universitari CETT ha rebut el premi de recent creació a la iniciativa sostenible en l'àmbit formatiu i, en el cas del premi a la iniciativa sostenible, també nou, aquest ha estat per a Mallart Artesans Xarcuters de la Fundació Mas Albornà pel seu projecte laboral amb persones amb discapacitats.

Ha estat una vesprada carregada d'emocions, abraçades i encaixades de mans. Els productors s'han retrobat amb compradors i han pogut lluir les seves creacions més recents. Uns productes que han estat els protagonistes del sopar de gala que s'ha celebrat després de l'entrega de guardons. Catalonia Gourmet, de la mà de Cal Blay, ha celebrat finalment el retorn a la normalitat del sector gastronòmic després de més de dos anys a mig gas marcats per la Covid-19: "Junts i només junts farem créixer el sector gourmet i la gastronomia del nostre país".

[h3]Les arrels familiars marquen el camí per innovar[/h3]
De frànkfurts artesans made in Catalonia des de fa més de 40 anys a galetes bombolla de xocolata farcides de taronja. L'espectacle gastronòmic de la vesprada ha estat carregat de novetats que, en tots els casos, sorgeixen de la reivindicació de les arrels familiars per part de les empreses. Unes arrels que, al fons, marquen el camí per seguir innovant i creixent al sector gourmet i arribar més lluny.

Quatre descobriments de la nit: llonganissa amb formatge, dos ingredients excel·lents ben integrats; snacks de formatge, un aperitiu d'entre hores fet amb formatge i combinat amb sabors diversos -com pesto o xili-; torró de Donuts, amb crosta exterior i praliné d'ametlla catalana a l'interior, i bombons Marlona, perles dolces de diferents sabors que arrodoneixen l'àpat.