Més d'una cinquena part de catalans no creu que l'origen de la pandèmia fos fortuïta, sinó que defensen que hi ha una voluntarietat darrere. Així ho assenyala l'enquesta sobre valors i Covid que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha fet pública aquest dilluns. Un 23,8% està d'acord o molt d'acord en què el virus és artificial, mentre que un 20,6% opina que la seva propagació és "un intent deliberat d'un grup de persones poderoses per guanyar diners" i un 19,8% afirma que la propagació és causada per "un país per desestabilitzar a altres països".
Per la banda contrària, escassament el 51,7% de catalans rebutja l'origen artificial de la Covid i prop del 58% nega la hipòtesi que un grup de poderosos o un país hi estiguin darrere per motius egoistes. Entre els diversos col·lectius, les dones creuen lleugerament més en les teories no naturals sobre el naixement de la pandèmia i, per franges d'edat, el grup d'entre 25 i 34 anys és el que més abraça la hipòtesi de la responsabilitat dels homes poderosos (un 25,1% hi està d'acord o molt d'acord) o d'un país determinat (26,3%).
En canvi, la franja més jove és la més escèptica sobre aquestes explicacions artificials i quasi dos terços dels menors de 25 anys enquestats hi estan en desacord o molt en desacord. Una altra variable que determina aquests posicionaments encara més clarament, però, és el nivell d'estudis. L'artificialitat i intencionalitat política o econòmica del coronavirus és avalada per entre el 28,2% i el 33,6% dels catalans que no han superat la primària, cau fins una franja d'entre 23,3% i el 27,6% en els que han acabat la secundària i fins a entre el 15,8% i el 20,3% entre els universitaris.
Malgrat aquests nivells rellevants d'escepticisme vers l'explicació per ara imperant respecte la pandèmia, només el 7,9% d'enquestats creu que les mesures de confinament són exagerades. Ara bé, les fonts d'informació sobre la Covid són dispars i, mentre un 48,5% afirma que els mitjans de comunicació tradicionals com la televisió o la premsa són els més creïbles, un 39,6% creu que Twitter o Facebook ho són en un mateix nivell, i fins un 8,4% veu més creïbles aquestes xarxes socials.
[h3]Elevada confiança en la vacuna[/h3]
Igualment, la confiança en la vacuna és molt elevada. Només un 11,4% afirma que no es vacunarà o que probablement no ho farà (17,6%, en el cas dels enquestats que han acabat només la primària) i fins i tot un 67,3% assegura que tothom s'hauria de vacunar, per un 23,9% que ho deixaria a la lliure voluntat de cadascú. Només un 2,1% afirma que ningú hauria de rebre la vacuna i el 3,4%, que només ho haurien de fer els grups de risc.
L'enquesta del CEO està originàriament concebuda per analitzar l'evolució dels posicionaments de la ciutadania durant la pandèmia i, per això, s'ha fet en tres onades: el juny de 2020, el novembre de 2020 i l'abril de 2021. Les preguntes ja citades només es van tractar en l'última onada, però, en canvi, sí que es pot observar que la confiança en les institucions ha caigut des del final del primer estat d'alarma.
[h3]Empitjora la imatge dels governs[/h3]
Llavors, un 37,9% creia que la Generalitat gestionava bastant o molt malament la pandèmia, percentatge que va créixer fins al 56,1% al novembre i va reduir-se lleugerament fins al 51,2% a l'abril, abans encara de la cinquena onada. En el cas del govern espanyol, els posicionaments crítics van passar del 48,1% al 58,3% i, en la darrera onada, al 54%.
Entre el juny de 2020 i l'abril de 2021, el percentatge dels que confien en la Generalitat ha caigut del 31,3% al 27,4%, en les institucions catalanes en conjunt ho ha fet del 37% al 33,7%, en el govern espanyol quasi no ha variat (del 19,1% al 19%) i en les institucions espanyoles en conjunt ha pujat del 19,6% al 21,9%. Cal tenir en compte, en tot cas, que l'abril passat tot just s'estava negociant amb dificultats la configuració del nou Govern, després de les eleccions del febrer. Pel que fa a la dicotomia entre llibertat i salut, un 42,5% creu que les dues són igualment importants, però el 50,8% es decanta per primar la salut.
[h3]Elevat suport a la tecnocràcia[/h3]
Aquesta enquesta també treu a la llum l'elevat suport respecte les respostes tecnocràtiques. Un 69,8% està d'acord o molt d'acord en què els polítics han de deixar l'agenda política a un costat per afrontar els problemes des d'un punt de vista tècnic, per només un 5,5% que s'hi oposa. Així mateix, en una escala en què 1 significa que és preferible tenir experts i no polítics decidint les polítiques del país i 10 prioritza els polítics, un 63,5% se situa entre l'1 i el 4.
[plantillacoronavirus]
El 21% de catalans creu que un grup de poderosos va propagar la Covid per obtenir diners
Una enquesta del CEO assenyala que un percentatge similar de població afirma que el virus és un intent deliberat d'un país per desestabilitzar-ne d'altres

- Una dona es fa una prova de la Covid a l'Índia | Europa Press -
- | Europa Press
Ara a portada
-
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
Publicat el 19 de juliol de 2021 a les 18:02
Actualitzat el 19 de juliol de 2021 a les 18:17
Et pot interessar
-
Societat El Madrid intensifica les pressions contra l'arbitratge un dia abans de la final de la Copa
-
Societat Tallada la ronda del Mig per una persona enfilada als panells informatius
-
Societat Més obres al Barça: l'Ajuntament dona llum verda a la reforma de la Masia
-
Societat Canvi de temps: alerta per pluges, tempestes i calamarsa en 17 comarques