El Cercle d'Economia comença la campanya electoral amb ball de bastons

L'entitat celebrarà eleccions el 12 de juliol, amb les candidatures de Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, que aconsegueix que la junta ajorni les peticions d'alta de les darreres setmanes

Rosa Cañadas i Jaume Guardiola se saluden en les recents jornades del Cercle
Rosa Cañadas i Jaume Guardiola se saluden en les recents jornades del Cercle | Cercle
12 de maig de 2022, 21:43
Actualitzat: 16 de maig, 8:06h
La junta directiva del Cercle d'Economia ha convocat aquest dijous eleccions a la presidència de l'entitat per al 12 de juliol. Serà el primer procés electoral disputat en la ja llarga història de la casa, un dels fòrums econòmics més influents de l'estat espanyol. I seran unes eleccions amb tensió interna. El president sortint, Javier Faus, no hi estat físicament present, ja que es troba de viatge a Israel. Hi ha mala maror al Cercle i el president es troba a l'Orient Mitjà, on segurament les trifulgues del Cercle es veuen com una crisi menor.  

"Jaume, tu creus que és ètic que es deixi votar cent o dos-cents socis que acaben d'entrar pocs dies abans de les eleccions?". Rosa Cañadas, candidata a la presidència del Cercle d'Economia, va etzibar aquesta pregunta a Jaume Guardiola, membre de l'actual junta i l'altre aspirant en les eleccions. La resposta de Guardiola va sorprendre alguns dels presents: "És legal, Rosa". L'escena, segons un dels presents, es va produir dimarts passat en el transcurs de la trobada que membres de les dues candidatures van mantenir amb els advocats del Cercle. La junta d'aquest dijous ha donat la raó a Cañadas i ha ajornat l'alta de prop d'un centenar de nous socis.

L'entitat -que va celebrar fa uns dies les seves jornades anuals- porta mesos pendent del procés electoral, que no està regulat en els estatuts perquè fins ara mai hi havia hagut més d'un candidat, que sorgia tradicionalment d'un llarg trajecte de consultes i equilibris. La tensió s'ha concentrat els darrers dies en la línia vermella que es posa al cens de socis, uns 1.300, que s'ha vist sorprenentment incrementat els darrers mesos.

Qui pot votar al Cercle? Com que els estatuts no regulen aquest aspecte concret, en teoria poden exercir el vot tots aquells que es facin socis del Cercle fins al moment de la convocatòria electoral. El problema és que s'han produït molts ingressos darrerament i en l'equip de Cañadas hi havia inquietud sobre un possible "entrisme" que pot decantar l'elecció. 

Segons fonts properes a la candidatura de Cañadas, aquesta porta mesos, des d'octubre, demanant una reunió específica amb la junta per definir com s'organitzaran les eleccions. Fins al 10 de maig no hi va haver cap reunió formal amb els advocats de l'entitat. Per Cañadas, l'ideal seria que no poguessin votar els inscrits els tres mesos abans de la convocatòria electoral per evitar una "adulteració" del sufragi. El cert és que, segons ha pogut saber NacióDigital, el mes d'abril la junta va aprovar l'ingrés d'una quarentena de nous socis, una xifra inusual. Aquesta xifra s'hauria incrementat encara més les darreres setmanes. 

Cañadas va demanar consensuar amb Guardiola un acord per no donar d'alta les noves sol·licituds. Una proposta que no va ser inicialment admesa per Guardiola. També s'ha donat el cas que Guardiola va començar a recollir avals ja fa temps. Se'n necessiten 50 per formalitzar una candidatura. Davant la queixa de Cañadas, la junta va invalidar aquests avals, que només es començaran a recollir després de la convocatòria d'avui. Des de l'equip de Cañadas s'argumenta que encara que els estatuts no estableixen una antiguitat mínima per poder votar, la majoria d'entitats s'acullen al que diu la llei orgànica de règim electoral general, que estableix que un cens electoral s'ha de tancar mesos abans de la convocatòria electoral.  

Moltes de les controvèrsies que viu aquests dies el Cercle es deuen al fet que mai s'havia viscut una situació com l'actual, el que fa inevitables algunes improvisacions. Però la gent de Cañadas es queixa que Faus, coneixent des de l'any passat que hi hauria dues candidatures en marxa, hagués hagut d'acordar un règim electoral que blindés tota controvèrsia. Aquests dies, alguns veterans que recorden els anys conservadors de l'oasi, no donen crèdit al que promet ser una batussa al bell mig de l'upper Diagonal. Una història que farà època.   
Arxivat a