Segons ha afirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en declaracions als mitjans aquest dijous, l'actual sistema de peatges comporta que molts vehicles passen per vies secundàries lliures de peatge, que no estan dimensionades per la quantitat de cotxes que transiten per elles diàriament. La vinyeta ajudaria a racionalitzar l'ús de la xarxa viària i que els vehicles circulin per les vies dimensionades, el que suposaria reduir retencions, hores de conducció, contaminació i augmentar la seguretat.
En concret, l'estudi calcula que les autopistes de peatge augmentarien el volum de trànsit en un 24%, mentre que aquest es reduiria a la meitat en les carreteres paral·leles -ara lliures de peatge-. Això suposaria, segons els seus càlculs, un estalvi anual d'hores a les carreteres de 4,7 milions d'hores, amb un estalvi econòmic de 52,7 milions d'euros, i també una reducció dels quilòmetres recorreguts anualment a les carreteres catalanes de 17,7 milions de quilòmetres, amb un estalvi en els costos operatius dels vehicles de 40,5 milions d'euros a l'any. En manteniment, per exemple.
[blockquote]les autopistes de peatge augmentarien el volum de trànsit en un 24%, mentre que aquest es reduiria a la meitat en les carreteres paral·leles[/blockquote]
Aquest sistema suposaria una millora de la seguretat de la xarxa viària -en les carreteres que tenen una quantitat de vehicles molt superior al seu capacitat-, reduint els costos de l'accidentalitat en 68,6 milions d'euros a l'any, mentre que els costos associats a les emissions contaminants es reduirien en 900.000 euros anuals.
Com a exemple, al corredor Lleida-Barcelona, el trànsit es reduiria en un 85% a la N-240 i un 37% a la A-2, mentre que es multiplicaria per 216% el de l'AP-2 -passant dels 7.800 vehicles diaris actuals a 24.827-. També es produiria un transvasament significatiu en el tram Manresa-Terrassa, on la C-16 doblaria els vehicles diaris -de 16.500 a 33.200-, mentre que es reduirien a la meitat a la C-55 -de 28.600 a 15.200-. A la C-31 -les costes del Garraf-, la implantació de la vinyeta suposaria reduir en un 83% el trànsit de vehicles diaris -de 18.700 a 3.200-, mentre que es doblaria a la C-32.
Tarifa plana
El 17 de juliol, Rull es va reunir amb el grup de peatges per establir les bases d'un nou model de gestió de la xarxa viària catalana basat en una vinyeta -una tarifa plana que s'establiria entre els 40 i 110 euros-, un sistema similar a l'austríac i el qual té previst implantar Alemanya, i que permetrà aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir de gener de 2019.
[blockquote]La tarifa plana que vol implantar el Govern s'establiria entre els 40 euros i els 110 euros anuals, a l'estil de Suïssa i Àustria[/blockquote]
Amb aquest model, el Govern calcula que s'alliberarien més de 300 milions d'euros anuals de recursos pressupostaris, que actualment es destinen a pagar peatges a l'ombra -200 milions-, manteniment de carreteres -70- i bonificacions de peatges -45- i que es poden invertir en millores del transport públic, de la xarxa viària i en la renovació del parc de vehicles.
Rull ha considerat que aquest sistema també suposaria un reequilibri territorial, amb més possibilitats d'invertir en el conjunt de la xarxa viària, ja que ha constatat que a hores d'ara, les comarques que tenen autopistes o autovies reben pràcticament el 90% dels recursos per carreteres.

Peatge de Martorell. Foto: Adrià Costa