El Govern va tramitar 34 denúncies per agressions homòfobes l'any 2016

Oriol Amorós i Mireia Mata han entregat al Parlament un resum de les actuacions de la Generalitat per protegir els drets del col·lectiu LGTBI

Publicat el 18 d’abril de 2017 a les 12:28

Mireia Mata i Oriol Amorós aquest matí amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Foto: ACN


El Govern va tramitar el 2016 fins a 34 denúncies administratives per agressions homòfobes, tot i que només va imposar una sanció. La directora general d'Igualtat del Departament de Treball, Afers Socialis i Famílies, Mireia Mata, ha presentat aquest matí a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el balanç de les actuacions de la Generalitat en aquest àmbit. En total, el Govern va rebre 54 denúncies, però només les 34 tramitades s'emmarcaven en la llei contra l'homofòbia de l'any 2014. Mata ha defensat que les denúncies són "difícils" de posar perquè calen proves documentals o testimonials, i "encara és complicat de tramitar i sancionar".

Al costat del secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, Mata ha lliurat a Forcadell un estudi sobre l’impacte de la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia. Elaborat per l’Institut Diversitas, la investigació constata un nivell "elevat" de compliment en tots els àmbits de la normativa dos anys després de la seva aprovació. Segons Amorós, "la presentació de l’informe és també una exigència de la pròpia llei, que estableix el retiment de comptes al Parlament de les accions dutes a terme al primer bienni de vigència del text".

En l’informe s’explica que la llei assenyala 15 objectius generals que es concreten en 144 accions concretes desenvolupades en deu sectors: famílies, educació, mercat de treball, salut, ordre públic, acció social, participació i solidaritat, mitjans de comunicació, cultura i lleure i esport. Les àrees amb un nivell d’implementació de mesures més alt són educació, universitats, cultura, lleure i esport, salut, acció social i ordre públic. En la franja mitjana es troben participació i solidaritat, mercat de treball i famílies. El sector referent als mitjans de comunicació és el que té un nivell més baix d’implementació, ja que està pendent d'una reforma del codi deontològic.

Un lleuger increment pressupostari

En el balanç d’accions interdepartamentals des de l’aprovació de la llei, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destaca l'increment pressupostari, des dels prop d’1,15 milions d'euros de l’any 2015 als gairebé 1,35 milions del 2016, que han finançat un total de 267 mesures concretes. A tall d’exemple, Mata ha citat com accions "particularment positives" el desplegament del protocol contra la LGBTIfòbia als centres d’ensenyament i el canvi de targetes sanitàries, unes 300, i universitàries, que estan permetent que les persones transexuals puguin viure sense problemes amb el seu nom sentit.

Mata també ha explicat que "s'està desenvolupant una important tasca de formació del personal funcionari de les administracions, de les residències de gent gran i del professorat per afavorir la despatologització de les persones trans i el dret a la reproducció assistida de dones lesbianes". En paral·lel, la directora general d'Igualtat ha apuntat que "s'han fet passos" per canviar les targetes de biblioteques i piscines públiques a aquest col·lectiu. Una bateria de mesures que, segons Mata, "permet subratllar l'èxit de l'aplicació de la llei i fer un balanç molt positiu".