Com tots els centres de paleotraining, les instal·lacions porten al mig de la ciutat els elements de la natura i el bosc. Herba, pedres i troncs es converteixen en les eines per tornar a reptar, córrer, enfilar-se, saltar i aixecar pes, tot sota una estricta planificació que busca treballar totes les capacitats humanes -resistència, equilibri, força- de manera equilibrada.
.jpg)
Les activitats estan pensades tal i com es feien en la prehistòria. Foto: Ana González
I és que com el seu nom fa intuir, el paleotraining s'inspira en els moviments i capacitats de l'home del paleolític, ja que el que ha canviat és l'entorn, però el cos en menys mesura. Com explica el propietari de Paleotraining Sabadell, Carles Carulla, es tracta d'imitar totes les funcions i capacitats humanes que hem tingut com a espècie.
Nutrició evolutiva
El paleotraining inclou també una vessant nutricional. De fet, es recomana entrenar quatre hores després de l'última ingesta d'aliments i, en aquest sentit, aquesta discliplina també aposta per una nutrició evolutiva. Com explica Carulla, el 70% dels productes amb els quals ens alimenten tenen un origen relativament recent si es té en compte la llarga història de l'ésser humà. Es tracta de productes incorporats a la dieta des del sorgiment de l'agricultura, per als quals el metabolisme humà "no té tanta adaptació per gestionar-los", diu Carulla.
Així, el paleotraining proposa recuperar aquells aliments disponibles abans de l'agricultura, convertir-los en el 80% de la dieta i reduir al 20% "els nous aliments" com cereals, sucres, llegums, lactis i productes industrials. Es tracta de "menjar aliments i no productes". Gairebé un filosofia vital que convenç la gran majoria d'usuaris que s'inicien en aquesta pràctica i que la combinen també amb la part nutricional.

Hi ha instruments que simulen les accions que duien a terme els prehistòrics. Foto: Ana González
Potser aquest és el motiu pel qual aquesta corrent aconsegueix un gran seguiment entre les dones. De fet, el paleotraining arrossega perfils molt diversos, gairebé totes les franges d'edat, des d'esportistes professionals fins a persones que tenen el seu primer contacte amb l'exercici físic. "Al final t'adones que no és un esport, és una forma de vida", defensa Carulla, qui la seva inclusió en aquesta pràctica va ser precisament com a usuari.
L'origen del paleotraning
Sovint es pot pensar que aquests nous corrents provenen de països com els Estats Units o s'importen de cultures llunyanes. No és el cas. El paleotraining neix a Lanzarote, amb un grup de fisioterapeutes, nutricionistes, metges i entrenadors que treballaven mals d'esquena. La teoria i la pràctica han evolucionat fins a convertir-se en una cadena de franquícies que va guanyant territori a les ciutats.
A més de les Canàries i Sabadell, també estan presents a Barcelona, Girona, Terrassa i Amposta; a més de València, Madrid, Vigo i l'Equador. El salt internacional és la seva propera fita.