El poble d'Esblada a punt de tenir compradors «ecològics i sostenibles»

Publicat el 16 de febrer de 2015 a les 20:01

Imatge de l'esglèsia ubicada a Esblada. Foto: tinet.cat / Sònia Prieto

 

«Som 6 famílies que fa uns anys que estem buscant un espai per viure de manera més congruent amb els nostres valors». Així s'anuncien els promotors de l'Esblandeca, una cooperativa creada recentment per a comprar, reconstruir i habitar el poble d'Esblada (Querol, Alt Camp). Fins ara, el preu de compra rondava els 280.000 euros, però els gestors de la compra, una web anomenada www.aldeasabandonadas.com, anunciaven al mes de desembre passat que estaven oberts a ofertes a la baixa. L'Esbladenca està negociant-ne l'adquisició amb el banc i enllestint un projecte «ecològic i sostenible».

Esblada és un nucli dins el terme municipal de Querol, a peu de la c-37, la carretera entre Igualada i Valls. Aquest petit municipi de la Serra de Brufaganya va anar perdent habitants fins que es va quedar completament despoblat, i va ser llavors quan l'entitat bancària propietària va decidir fer una aposta atrevida: vendre tot el poble. Al mes d'agost de l'any passat, el diari El País anunciava que la venda ja estava feta a uns veïns de la zona, però no va ser així.

Ara, aquestes famílies, provinents de diferents indrets de Catalunya, estan buscant tot el finançament necessari, ensenyant el projecte i fent presentacions a Barcelona, Tarragona, Cerdanyola i Ripollet per tal d'arribar a les 14 famílies necessàries que haurien d'aportar entre 6.000 i 10.000 euros de capital social i una quota mensual d'entre 230 i 290 euros per la hipoteca, més una quantitat encara per definir per fer front a altres despeses de la cooperativa i la reconstrucció. L'Esbladenca també demana als interessats 10 hores de treball comunitari a la setmana per adult, per tal d'arranjar les cases, obres que amb tota seguretat s'iniciarien aquest estiu. Amb tot això, en un termini d'1 any i mig ja es podrien habitar les cases.

En 15 anys, quan hagin acabat de pagar la hipoteca, tot el poble serà seu, excepte l'església, el cementiri i una casa que ja es troba habitada per una família que va arribar a Esblada buscant tranquil·litat i pau, i de pas hi van instal·lar també una vinacoteca. Aquesta família espera ara amb ganes els nous veïns.
 

El llibre d'estil de l'Esblandenca és clar: «ens agrada la permacultura, la comunicació no violenta, el treball de processos, la comunitat, l’autonomia, l’equitat social, l’agroecologia, les estufes rocket de massa, les piscines naturals, els boscos comestibles, la democràcia profunda, l'educació no directiva, l'aprenentatge durant tota la vida, el treball interior, els horts ecològics...». Amb aquestes condicions pocs s'hi poden resistir.
 

Què es ven concretament?

La finca en venda té 82 hectàrees de cultiu i bosc, així com 14 cases, algunes d'elles força grans. L'estat de les cases és de ruïna total, amb algunes parets encara dretes, però difícilment aprofitables. El terreny fa força pendent, està situat a la part mitjana del vessant, orientat al sud. És un poble que fa pinya, amb els habitatges tocant uns amb els altres i els carrers estrets.


Escolarització dels més menuts

L'esblandenca vol escolaritzar els nens al poble, tot i que deix a voluntat pròpia dur-los a altres centres del voltant. També es vol ser autosuficient enèrgicament, amb un 100% d'energies renovables, i celebrar assembles per debatre els temes que afectin el poblat. Existiran espais comuns encara per definir, tot i que s'assenyalen alguns: bugaderia, taller, biblioteca/despatx, sala polivalent, obrador, espai per convidats i voluntaris, cuina, menjador, espai d’aprenentatge per infants, hort, fruiters, bosc comestible, bestiar, piscina natural, entre d'altres.
 

L'ajuntament de Querol està encisat amb aquesta oferta, i segons el primer tinent d'alcalde, Jordi Pijoan, «ells han estat els únics que realment s'han interessat a comprar el poble, i nosaltres estem interessats en el seu projecte. Farem i hem fet gestions perquè el projecte es culmini».