El radar mòbil francès que sorprèn els conductors movent-se de manera autònoma

Detecta infraccions en els dos sentits de la marxa

Publicat el 16 de desembre de 2023 a les 12:02
Els radars mòbils poden arribar a ser un autèntic malson per als conductors que no respecten els límits de velocitat establerts en cada tram viari. De totes, maneres, molts ja es coneixen la seva manera de funcionar i les seves possibles ubicacions. A França, però, aquests radars van un pas més enllà, ja que fins i tot poden modificar l'espai que vigilen alhora que funcionen de manera autònoma.

La vigilància viària cada cop se sofistica més per enxampar aquells que sobrepassen els límits. Aquests radars francesos, concretament, es mouen de manera independent des de l'any 2016 i el primer any ja van incrementar les infraccions detectades fins llavors en un 26%, fet que a la pràctica es va traduir en una recaptació major. L'experiència es valora tan positivament per part de les autoritats que fins i tot es posaran en marxa 200 unitats més al 2024 i es preveu continuar pujant durant aquesta mateixa dècada.

Arran de la detecció de més accidents en carreteres secundàries, on no solia arribar la gendarmeria, el govern francès va decidir impulsar una estratègia que fos més eficaç. Els nous radars són més grans i pesen més (fins a 1.500 quilos), per la qual cosa costen més de traslladar, si bé ells mateixos es mouen a la mateixa via i de manera remota i autònoma durant deu dies seguits. Així, es pot fomentar la reducció de velocitat tant en revolts com en rectes i, el més important, en els dos sentits de la marxa, a diferència dels radars de les nostres carreteres.

Fins i tot aquests aparells estan dissenyats a prova d'actes vandàlics i tenen il·luminació pròpia, wifi i làser per mesurar distàncies de manera precisa. Malgrat tot, cada any el govern ha de renovar-los pels atacs reiterats que pateixen. A l'estat espanyol, de moment, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha decidit no implementar-los.