El Tribunal Suprem nega la nacionalitat espanyola a totes aquelles persones que hagin nascut al Sàhara Occidental quan aquest territori era una colònia de l'Estat. Així ho ha determinat la Sala Primera del TS, que considera que el Sàhara no pot ser considerada "Espanya" encara que en formés part fins al 1976. L'argument del tribunal és que a efectes de l'article 17.1 del codi civil, que reconeix la nacionalitat als "nascuts a Espanya de pares estrangers, si tots dos no tenen nacionalitat o si la legislació de cap d'ells atribueix al fill una nacionalitat", no hi forma part el Sàhara Occidental.
Segons la sentència recorreguda, la nacionalitat era espanyola d'origen en aplicació d'aquest article 17.1. Però a l'hora d'interpretar el precepte, el tribunal s'até a la normativa espanyola més específica sobre la matèria, que és la Llei 40/1975, de 19 de novembre, sobre descolonització del Sàhara, i el Reial Decret 2258/1976, de 10 d'agost, sobre l'opció d'obtenir la nacionalitat espanyola.
"En altres paraules, no són nascuts a Espanya els que van néixer en un territori durant l'etapa en què va ser colònia espanyola", assenyalen des del Suprem, per afegir que la interpretació és més harmònica amb la jurisprudència de la Sala Tercera del TS, que reconeix l'estat d'apàtrides a les persones nascudes al Sàhara Occidental abans de la seva descolonització i les circumstàncies són similars a les de la demandant d'aquest litigi.
El Suprem nega la nacionalitat espanyola a tots els nascuts al Sàhara Occidental quan era una colònia
La Sala Primera del tribunal sentencia que "no són nascuts a Espanya els que van néixer en un territori durant l'etapa en què aquest va ser colònia espanyola"
ARA A PORTADA
Publicat el 04 de juny de 2020 a les 20:02
Et pot interessar
-
Societat Catalanofòbia en un bar de Barcelona: «Res de català, no m'agrada»
-
Societat Jordi Puigdevall, prior de Montserrat: «La visita dels reis va crear tensió, però la nostra màxima és acollir tothom»
-
Societat Quins són els impostos que generen més frau fiscal?
-
Societat Una «Kiss Cam» descobreix la infidelitat d'un reconegut empresari en un concert de Coldplay
-
Societat La població menor de 16 anys cau per sota del 15% a Catalunya
-
Societat Àngel Llàcer obre l’Orgull barceloní: «Ser diferent no és un perill, és una riquesa»