El TSJC continua forçant el 25% de castellà a les escoles catalanes

Ja són deu els centres que han de mantenir el percentatge de castellà malgrat la nova normativa de la Generalitat

Manifestació a Barcelona en defensa de l'escola catalana.
Manifestació a Barcelona en defensa de l'escola catalana. | Adrià Costa
03 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:01h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha notificat aquest dilluns que es mantingui el 25% de castellà de manera cautelar en dos centres educatius més, malgrat la nova normativa impulsada pel Govern i el Parlament. La sala contenciosa-administrativa ha desestimat la petició del Departament d'Educació d'aixecar la mesura, que continuarà en vigor tot i que el mateix TSJC ha dit que el 25% no es pot aplicar arran del nou marc legal dissenyat per la Generalitat.

Segons fonts del Departament, ja són 10 els centres en què el TSJC ha ordenat mantenir, de manera cautelar, el 25% de castellà (malgrat que en els darrers dies s'han notificat 11 resolucions). Des d'Educació es recorreran aquestes decisions apel·lant al nou marc legal. "És filibusterisme jurídic", va dir al setembre la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà. El TSJC va interposar una qüestió d'inconstitucionalitat i el TC s'haurà de pronunciar en les pròximes setmanes o mesos sobre si el decret del Govern i la llei de la Generalitat s'adeqüen a Constitució.

En dues resolucions fetes públiques aquest migdia, de quatre pàgines cadascuna, el TSJC utilitza els mateixos arguments que ha esgrimit aquests darrers dies i manté que la nova normativa la Generalitat no afecta les mesures cautelars que ja són en vigor. "La modificació no incideix necessàriament en la decisió cautelar acordada, ja que si bé es modifica el model lingüístic de l'ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l'ús del castellà com a llengua d'ús curricular i educatiu", diu la sala.

Una resolució fa referència a una nova escola, que haurà de mantenir el 25%, i la segona ratifica una decisió adoptada prèviament sobre un altre centre. Segons el TSJC, la mesura cautelar fa referència al percentatge d'hores lectives que s'han de fer en castellà, sense analitzar el projecte lingüístic.

La setmana passada, el tribunal va declarar ferma una sentència que obliga a aplicar el 25% de castellà en una escola d'Abrera i en va anul·lar el projecte lingüístic després de desestimar un recurs del Departament d'Educació i malgrat la nova legislació sobre el català a l'escola.