El verí de les abelles podria tenir aplicacions contra el càncer de mama

Investigadors alemanys descobreixen una varietat d'insecte silvestre que produeix melitina menys agressiva amb potencial per a futures aplicacions farmacèutiques

Publicat el 07 de gener de 2023 a les 14:51
Investigadors del Hessian LOEWE Center for Translational Biodiversity Genomics, a Alemanya, han demostrat que en el verí de les abelles silvestres hi ha variants més originals de la melitina, el seu principal component, que podrien tenir aplicacions contra el càncer de mama.

Ja fa temps que és conegut que la melitina del verí de les abelles té un fort efecte en experiments de laboratori. De fet, és cent vegades més eficaç que la cortisona en la inflamació, i també s'està investigant com a substància activa contra els microbis i les cèl·lules canceroses.

Té, però, un desavantatge: amb el seu efecte intensiu també es danyen les cèl·lules sanes, i això en dificulta considerablement el seu ús. "La melitina es va tornar tan tòxica en l'evolució, però les abelles silvestres més antigues poden produir variants de melitina més pristines en el verí que són farmacològicament més fàcils d'utilitzar", informa un dels coautors de l'estudi.

L'objectiu de la investigació, publicada a la revista Toxins, eren els diferents modes d'acció sobre la inflamació i el càncer. "Vam examinar els efectes de la melitina sobre el dany cel·lular i l'alliberació de substàncies missatgeres i marcadors inflamatoris, tant en cèl·lules canceroses com no canceroses. En les anàlisis de laboratori, la melitina de l'abella silvestre violeta va mostrar un efecte prometedor sobre les cèl·lules del càncer de mama", detalla el també autor de l'estudi Pelin Erkoc-Erik.

Els investigadors coincideixen que aquesta melitina descoberta en espècies silvestres revelen activitats noves i menys agressives, que prometen un potencial per a futures aplicacions farmacèutiques. Amb aquestes variants de la melitina no és necessari compensar la forta toxicitat amb substàncies inhibidores com passava fins ara. 

[plantillavirals]