
Més enllà de la crisi i el procés hi ha vida. Ho demostra una de les preocupacions que ha vista la llum aquesta setmana al Parlament de la mà de la diputada d'ICV-EUiA, Hortènsia Grau, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural, Josep Maria Pelegrí arran de la vida dels dofins en centres zoològics catalans. De fet, la preocupació rau en el seu nivell de mortalitat i quins programes de protecció del dofí mular, el més comú de les aigües catalanes, en els tres delfinaris que actualment existeixen a Catalunya. Una preocupació que la diputada ecosocialista ha elevat a tràmit de pregunta parlamentària.
De fet, segons un informe de la conselleria que ha fet arribar al Parlament, els tres parcs catalans que tenen dofins i tots els animals estan inclosos en el rigorós EEP de l’espècie (programa europeu de conservació de l’espècie en captivitat que es realitza en el marc de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris). Un progrma que intenta garantir “llarg termini la diversitat genètica i demogràfica de la població captiva”.
Una actuació que a Catalunya va amb paral·lel amb els espectacles amb dofins. De fet, la conselleria al·lega davant la polèmica que generen aquests centres que la seva finalitat és “educativa i de sensibilització”. De fet, actualment no estan prohibits per la Llei de protecció dels animals aprovada pel Parlament de Catalunya.
Quantes morts?
Per altra banda, Medi Rural també resta importància, acollint-se a l'estadística, a les morts d'aquests cetacis en delfinaris. Segons la conselleria, en els darrers cinc anys s’han produït dues morts d’animals: dos exemplars al Zoo de Barcelona: un mascle jove en el qual la causa de mort no va poder ser determinada amb exactitud, i una femella de 46 anys que va morir per causes associades a la senectut.
Perquè se'n crien?
Els centres de cria són, per a la conselleria, imprescindibles per la situació actual del dofí mular (Tursiops truncatus)., Ara com ara, és una espècie protegida catalogada com a espècie «vulnerable». Malgrat aquest fet, des del punt de vista biològic, els dofins són éssers intel·ligents amb fortes relacions de grup i que sovint viuen en grups i això complica l'entrada d'altres exemplars en aquest centres.
Segons els experts de Medi Rural, “la incorporació d’un exemplar, o uns exemplars aïllats, en aquests grups és dubtosa i tindrien poques possibilitats de desenvolupar una «vida normal» comparats amb animals que sempre hagin estat en estat salvatge”. En qualsevol cas, el departament de Pelegrí avisa que qualsevol canvi en aquest sistema no és “senzill” ni que “assegura preveure un normal desenvolupament de l’animal alliberat al mar”.