Els dos nous països d'Europa on ja es pot viatjar només amb el DNI

A partir del 31 de març, Bulgària i Romania s'incorporen parcialment a l'espai Schengen, que permet moure's entre països sense controls fronterers

  • L'aeroport de Barcelona, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 31 de març de 2024 a les 16:45
L'arribada de l'abril és un bon moment per planificar-se les vacances. Un cop tornats de Setmana Santa, i amb els mesos de primavera i estiu en l'horitzó, els viatges en alguna localitat europea són una de les millors opcions per gaudir dels dies lliures. Els països de la Unió Europea són sinònims de descobrir una nova cultura, assegurar-se la visita a monuments de primera i, en la majoria d'estats, et permet oblidar-te dels feixucs controls fronterers.

En aquest sentit, des d'aquest 31 de març, hi ha dos països més de la UE en què pots viatjar en avió sense portar el passaport. Són Bulgària i Romania, que aquest diumenge s'han incorporat parcialment a l'espai Schengen més de 13 anys després d'haver ingressat a la unió. Per ara la inclusió dels dos estats de l'Est s'ha restringit en els viatges per avió i mar. Per carretera, es mantindrà la necessitat de portar el passaport a sobre, i haver d'efectuar un control fronterer, a causa de les reticències d'Àustria, que tem un augment de les arribades dels sol·licitants d'àsil a les seves fronteres, una qüestió que està en procés de reforma. 

Aquests recels ja van dur el país austriàc a vetar-los l'entrada a l'espai Schengen el 2023. Llavors sí que hi va poder accedir Croàcia, que també fou el vintè país de la Unió Europea a adoptar l'euro com a divisa oficial, en una doble fita assolida després d'anys de reformes i avanços amb què ha pogut complir els requisits. 
Bulgaria y Rumanía entran formalmente en el espacio aéreo y marítimo Schengen

Els beneficis de l'Espai Schengen

La zona Schengen agrupa més de 440 milions de persones que poden viatjar lliurement i sense controls fronterers. Per pujar als vols entre països de l'espai només cal que duguin el DNI a sobre. És la novena ampliació de l'aliança constituïda el 1985, i que inicialment només en formaven part Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg, França i Alemanya. Abans de l'accés de Croàcia, feia onze anys que no s'incorporava cap país a la zona. 

[plantillavirals]