
"Escòcia farà un referèndum perquè el poble així ho ha decidit, i el parlament escocès ha escoltat la veu dels escocesos i no pas la dels anglesos. I si els catalans voleu un referèndum, el tindreu. Segur. Perquè és una obligació dels polítics catalans, i sobretot del Govern, atendre les demandes i necessitats dels seus ciutadans, que ara demanen la independència, com evidencien les enquestes oficials". Amb aquest raonament, Christopher White, representant de l' Scottish Independence Convention una plataforma que aplega partits i entitats de la societat civil a favor del sí al referèndum del 2014, ha explicat a l'UCE que qualsevol nació europea que desitgi la independència l’acabarà aconseguint, "encara que Europa hagi de tenir 150 banderes".
Per la seva banda, John Duffy, secretari del sindicat de bombers d'Escòcia, ha volgut trencar amb el tòpic, "potser intencionat", que "els anglesos ho han posat fàcil perquè són molt demòcrates", quan en realitat "cada dia topem amb noves traves". Però Duffy té clar que només la independència ofereix un futur al país: "La independència és esperança, futur, per a totes les comunitats al marge del seu origen, en canvi, quedar-nos amb els anglesos significa mantenir l’status quo, que ens empobreix en tots els sentits. No hi ha raons positives per romandre amb Anglaterra, ens ofereixen només símbols i himnes, però no progrés", sentencia.
El diputat del parlament escocès per l'SNP Humza Yousaf considera que "no té cap sentit que Catalunya reclami un pacte fiscal, perquè no serveix de res recaptar alguns impostos si després no pots decidir quines polítiques vols dur a terme. Tenir la caixa i no tenir autonomia total és absurd, la solució és la independència, i el govern català ha de ser-ne conscient, perquè el poble li ho està exigint des de fa temps".