Els indignats volen allotjar famílies en un edifici que han ocupat

Publicat el 16 d’octubre de 2011 a les 16:19
Un grup de manifestants del 15-O okupa un bloc d'habitatges de Nou Barris, a Barcelona. Foto: ACN.

El grup en defensa del dret a l'habitatge del moviment dels indignats -també conegut com a 15-M- que ahir dissabte va ocupar un edifici del carrer Almagro 2-4 de Nou Barris, de Barcelona, vol destinar-lo a allotjar famílies que hagin patit desnonaments, per evidenciar així que l'ocupació "no va ser només una acció puntual sinó un projecte que donarà solució concreta a nou famílies".

Ho ha explicat a l'ACN Àgueda Bañón, activista del moviment, que ha apuntat que el bloc d'habitatges buits servirà per allotjar famílies amb fills i que volen treballar perquè l'espai es converteixi "en un símbol" i en "un punt de referència per articular respostes". Aquesta nit està previst realitzar una concentració de suport a l'ocupació.

A Barcelona es fan més de vint desnonaments cada dia. Per començar a capgirar la situació i a actuar contra aquesta realitat, els indignats s'han proposat endegar tot un seguit d'accions. És el cas per exemple de l'ocupació que un grup d'activistes va realitzar ahir després de la manifestació. Aquesta nit ja hi ha dormit almenys una família, ara ja n'hi ha tres, i l'objectiu és donar un sostre a nou famílies amb fills.

Bañón assegura que aquesta "no és només una acció puntual", sinó "un projecte que donarà solució concreta a nou famílies, a gent sense recursos amb fills". També ha assenyalat que no s'ocupa per gust, sinó perquè el problema no para de créixer, i comenta que "si no es troba una solució des de l'administració la societat civil haurem de trobar altres solucions".

Jornada de portes obertes

Ha estat molta la gent que aquest diumenge s'ha acostat fins a l'edifici per visitar-lo i donar-hi suport. Al matí s'han fet activitats per nens i s'ha presentat l'espai al barri, a més d'oferir un dinar popular i realitzar un debat sobre Com resistim a la crisi? , amb membres de les xarxes de suport mutu del Clot i Poble Sec i de l'Associació 500x20 de Nou Barris. A més, a la nit està previst que es realitzi una concentració de suport, segons ha avançat Bañón, i potser també una acampada simbòlica. Paral·lelament, s'ha netejat les estances i s'ha habilitat perquè les famílies hi puguin dormir.

"Volem que quedi constància que som molts els que estem donant suport a aquestes famílies i donant una resposta a la situació tan greu que estem vivint arran de la crisi", ha puntualitzat Bañón, que veu l'ocupació una solució "de justícia" quan hi ha gent sense casa i cases sense gent. Bañón denuncia que "patim les conseqüències d'una bombolla immobiliària, d'un procés especulatiu" i avisa que "hi ha cases que continuen buides i han perdut la funció social que té l'habitatge". "La gent està dient prou", comenta.

Igualment, el moviment 15-M, en un comunicat, remarca que "davant d'una situació d'emergència com l'actual i de la inoperància de les institucions, mesures excepcionals com aquesta esdevenen necessàries i totalment legítimes".

A Nou Barris la crisi "està fent estralls"

Per què Nou Barris? El moviment 15-M fa mesos que treballa per organitzar aquesta ocupació i donar una sortida, encara que sigui temporal, a la falta de llits d'algunes famílies. "Aquí la crisi està fent estralls des de fa molts anys, hi ha un 40% d'atur", alerta Bañón, que precisa que ja s'han aturat molts desnonaments, com ara els tres que ha patit la família que ha dormit al carrer Almagro aquesta nit. La policia, però, conscient de la mobilització veïnal suscitada, va decidir entrar sense avisar una quarta vegada, l'efectiva. "De la mateixa manera que ha passat a Nou Barris passarà a altres barris si no s'hi posa mesura", adverteix Bañón.

"No és veritat el que diu Trias"

Bañón ha lamentat les declaracions d'aquest diumenge de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha afirmat que les famílies desnonades reben el suport de l'Ajuntament de Barcelona, que actua a través dels Serveis Socials i de les entitats del tercer sector.

"No és veritat, queda molt, molt curt, la gent s'està quedant cada vegada més en unes situacions molt greus d'exclusió social i amb un futur molt incert, i això socialment no és bo per a ningú", diu aquesta activista pel dret a l'habitatge.