La ciutat ja va tenir a principis d'any un primer avís de les vagues que han vingut després. Els taxistes van col·lapsar les rondes el 16 de gener durant les hores centrals del dia i van provocar cues de fins a 40 kilòmetres. Aquell va ser un primer toc d'atenció contra l'intrusisme professional en el sector dels cotxes "pirata", és a dir, els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) que es poden demanar a través d'Uber i Cabify. Els taxistes, que es mobilitzen sota la batuta de l'associació professional d'Elite Taxi, critiquen que els cotxes d'aquestes plataformes acaben exercint de taxi malgrat que no estan sotmesos a les seves regulacions.
El febrer va regnar la calma. Fins i tot el Mobile World Congress (MWC) es va salvar de les aturades en els transports, una situació que va distar molt de l'any passat, quan van coincidir una vaga del metro amb la de l'autobús i del tren. L'alcaldessa, Ada Colau, havia confiat a evitar aturades del suburbà pel Mobile, ja que, aquesta vegada, considerava que s'estava "en una situació molt diferent" a la de l'any passat, i que s'havia fet "un gran esforç" de totes les parts per acostar posicions.
La paciència entre els treballadors del metro es va esgotar aviat, i a principis d'abril van decidir en una votació amb urnes que farien aturades parcials tots els dilluns no festius a partir del dia 24 del mateix mes. Per a la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), resultava "incomprensible" aquesta mobilització perquè la negociació estava en marxa, i va lamentar que "una minoria" –243 vots a favor, sobre 3.500 persones en plantilla, va remarcar- hagués "imposat" paralitzar les converses i convocar les aturades.

Informació de la vaga de metro del 24 d'abril. Foto: Adrià Costa
Els treballadors van advertir, però, que la convocatòria seria indefinida fins que no es resolguin els "incompliments" de l'empresa. Les negociacions es van reprendre, però no sense interrupcions, com la de fa uns dies a causa de les quatre agressions que han rebut els treballadors de passatgers crispats per la vaga. Les posicions s'han acostat, però no s'ha tancat cap acord en aspectes rellevants. Segons TMB, les diferències amb el comitè d'empresa se centren en els increments salarials, la vigència del conveni i l'organització de la plantilla.
Proposta de metro gratis durant les vagues
A 31 de maig, i amb cinc vagues successives, el guió es repeteix cada setmana: quan és dilluns, toquen aturades. El comitè d'empresa ha demanat aquesta setmana a la direcció que es permeti l'accés gratuït dels passatgers en les hores de vaga, durant les quals es produeixen grans aglomeracions i TMB ha de fer regulacions puntuals en grans estacions com la Sagrera. Els passatgers cada cop tenen la lliçó més apresa i actuen en previsió. Aquest darrer dilluns el suburbà va registrar un 30% menys dels passatgers que acumula en un d'habitual. La direcció, però, prioritza que s'acordi el conveni i s'acabin les vagues i no ha respost la proposta del comitè de metro gratis.
Mentre al suburbà es mantenia la pau simulada de principis d'any, entre els taxistes s'anaven caldejant els ànims. La seva principal preocupació: que s'incompleix la regulació que limita les llicències dels vehicles de lloguer amb conductor a una per cada 30 taxis. I el 16 de març van fer la primera gran demostració de força, amb una aturada que va buidar la ciutat de taxis al matí. Es van manifestar per demanar la intervenció del Parlament, la Generalitat i l'Ajuntament, si bé és l'Estat qui té la competència per regular i, per delegació, el Govern la d'atorgar llicències i controlar-les.

La parada de taxis de plaça Catalunya buida per la vaga. Foto: Adrià Costa
A la mobilització del març la tensió va augmentar fins a un punt que un grup de taxistes va intentar irrompre per la força a l'Ajuntament perquè l'alcaldessa, Ada Colau, no els havia rebut aquell dia. Fins i tot es va colar a la marxa un grup d'ultres. El taxi va unir forces en un congrés estatal inèdit fins ara, i les noves mobilitzacions han adoptat un caràcter estatal i han interpel·lat directament el govern espanyol: el 26 d'abril també van fer una aturada al matí, però la darrera d'aquest dimarts ja ha estat de 24 hores i amb una gran manifestació a Madrid.
Les vagues del taxi sí que han agafat més per sorpresa els passatgers. A diferència del metro, no s'avisen amb tanta antel·lació i molts usuaris, com els turistes, se n'adonen directament quan al carrer no circulen taxis. El dictamen de l'Advocat General del Tribunal de la UE favorable als taxistes pel que fa al seu pols contra Uber no els ha desincentivat, i preveuen una nova protesta el 29 de juny i la possibilitat d'una vaga indefinida a partir del 31 de juliol, a les portes de les vacances d'estiu. Mentrestant, el metro segueix sumant dilluns d'aturades, tot i que en el pròxim segur que es viurà una treva perquè és festiu a Barcelona.
L'ús de l'Aerobús es dispara per la vaga del taxi |
---|
La darrera vaga del taxi d'aquest dimarts va deixar Barcelona i l'aeroport sense servei, i es va fer notar en la resta de transports. Segons l'Àrea Metropolitana (AMB), es va incrementar el nombre de viatgers de l'Aerobús un 60% i se'n van registrar 25.903, quan en un dimarts de maig corrent en són 15.713 de mitjana. Es van posar en circulació tots els autobusos disponibles, de manera que n'hi va haver cinc més, cosa que suposa un increment de l'oferta del 23%. Al metro els passatgers es van incrementar un 5% en relació a un dimarts laborable corrent, i el NitBus es va reforçar amb 13 vehicles addicionals i la majoria van circular complets. |