En marxa la 48a Universitat Catalana d'Estiu

L’eix mediterrani i el desenvolupament del procés constituent protagonitzen una edició que suma àrees de coneixement | El conseller de Justícia Carles Mundó i la consellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz, entre les personalitats que hi participaran | Neus Munté, encarregada de l'inauguració

Publicat el 16 d’agost de 2016 a les 20:19
Tot està a punt a la localitat nord-catalana de Prada (el Conflent) perquè s’iniciï la 48a Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Del 16 al 23 d’agost, sota el lema “L’Eix Mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura”, es desenvoluparà un programa farcit de cursos, jornades, seminaris d’investigació, tallers, exposicions, actes commemoratius i espectacles que congregarà centenars de participants als peus del Canigó. Malgrat la davallada del pressupost (350.000 euros, 50.000 menys que l’any anterior), s’han ampliat les temàtiques i el nombre de professors universitaris que hi participaran.

El dimecres 17, a les 12 hores, s’inaugura oficialment l’edició d’enguany amb un acte que comptarà amb la presència de la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté; el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; el president de l’UCE, Jordi Casassas; i el batlle de Prada, Joan Castex.

A primera hora del matí, hauran començat els cursos de vuit de les tretze àrees de coneixement que engloba el programa: ciències de la natura, ciències de la salut, economia, pensament, història, literatura, història de l’art i ciència política. Més endavant ho faran els de ciència i tecnologia, dret, llengua, comunicació i música.

Homenatges i commemoracions

Com és habitual, l'UCE estableix un marc d’homenatges i commemoracions que aquest 2016 es dedicaran als 700 anys de la mort de Ramon Llull; al 80è aniversari del naixement de l’editor, activista i polític Max Cahner, mort el 2015; el centenari de la mort del compositor Enric Granados; o els 40 anys de la creació de Congrés de Cultura Catalana.

Uns actes als quals se sumen altres conferències entorn de les temàtiques protagonistes –l’eix mediterrani i el procés constituent- que comptaran amb la participació de personalitats com el conseller de Justícia, Carles Mundó; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el conseller de cultura, Santi Vila; o la d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. El programa compta també amb altres ponents de l'Alguer (Sardenya), el Rosselló (Catalunya Nord), el País Valencià i les Illes Balears. Amb tot plegat, es pretén conduir a la reflexió sobre l’actualitat travessant les fronteres del moment i "abraçar la totalitat dels Països Catalans", tal com apunta l’organització.

Després d’una setmana completa, el dimarts dia 23 se celebrarà l’acte de cloenda de la XLVIII Universitat Catalana d’Estiu amb l’entrega del premi Canigó a l’exconsellera d’Educació i actual diputada al Parlament de Catalunya, Irene Rigau, i a la Universitat Jaume I.
 

L'entrada de la Universitat Catalana d'Estiu, amb el cartell al costat. Foto: Josep M. Montaner