Encantada, cervesa neolítica

L'any 2004 es van trobar en una cova de Begues les restes d'elaboració de cervesa més antiga d'Europa | L'Institut de Cervesa Artesana recrea la beguda amb ingredients del neolític

Publicat el 01 de gener de 2015 a les 18:30

La cervesa Encantada recrea la cervesa de fa milers d'anys
 

La invenció de la cervesa es remunta a uns 6.000 anys abans de Crist, i es creu que els seus orígens es poden situar al creixent fèrtil, on les civilitzacions sumèria, egípcia i mesopotàmica ja coneixien aquest beuratge fa mil·lennis. Ara bé, a Europa, la cervesa més antiga de la que és té coneixement és de la que s'elaborava a la cova de Can Sadurní de Begues (Baix Llobregat), on l'any 2004 es van trobar les restes fossilitzades d'elaboració d'aquesta beguda.

Aquell descobriment ha portat al Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) a elaborar una cervesa basada en les restes trobades, en col·laboració amb l'Institut de la Cervesa Artesana. Aquesta cervesa, que rep el nom d'Encantada, “és una recreació del que seria una cervesa del neolític”, segons apunta Daniel Fermun, elaborador cerveser, que adverteix que en el període que data el jaciment, la cervesa era més aviat una sopa consistent i de molt baixa graduació: “En aquell temps la cervesa era una sopa àcida de dos o tres graus d'alcohol, més aviat una mena de pa líquid que es bevia en el moment de fermentar”. L'Encantada moderna, per la seva banda, és una cervesa feta a partir “d'utilitzar ingredients que es podien trobar en aquell lloc i moment, i per tant no porta llúpol, sinó artemisa com a amargant i antioxidant, i amb l'afegit de mores i mel per donar-li dolçor”.

De fet, és tracta d'una d'una cervesa que es podria haver produït al neolític, però com apunta Manel Edo, arqueòleg i cap de l'excavació de la cova, “no diem que sigui 'la' cervesa neolítica, sinò cervesa neolítica, és a dir, amb elements d'aquella època, però adaptada al gust actual”.

Un jaciment destacable

Pel que fa al jaciment, Edo en destaca la seva estratificació, ja que “té tots els nivells arqueològics ben situats”, datats entre els 10.500 anys els més antics, mentre que els més moderns se siuten vora l'any 1000 AC, en plena edat del Bronze. És en un nivell neolític datat cap el 4500 AC on s'hi ha trobat “una gerra on s'hi havia fermentat cervesa”, fet que la converteix “en la més antiga datada a Europa”, segons Edo.

La cervesa Encantada, que pren el nom del motiu atribuït als ciutadans de Begues, “els encantats” -de fet, la colla castellera és diu també Els Encantats de Begues-, es comercialitza a la zona, i els ingressos es destinaran a finançar el jaciment, ja que segons Edo, en el sector de l'arqueologia “sempre falta finançament”.

De moment, l'Institut de Cervesa Artesana ja ha produït tres tongades de mil litres i ara en prepara una quarta, tot plegat en els tres mesos que fa que va començar aquesta experiència. “L'Encantada té molta acollida, perquè no té l'amargor característica del llúpol”, assegura Fermun, que defineix aquesta cervesa com a “propera al vi” i en destaca la bona rebuda “en el sector de la restauració”.
 

A la cova de Can Sadurní de Begues hi feien cervesa al neolític