
Obres aturades a la plaça de Glòries. Foto: Adrià Costa
ERC de Barcelona ha denunciat aquest dimarts que el govern d'Ada Colau ha adjudicat una part substancial de les obres per reprendre la construcció del túnel de la plaça de Glòries a l'empresa Ferrovial, esquitxada pel cas Palau–es va acreditar que CDC rebia comissions de la companyia-. El portaveu dels republicans, Jordi Coronas, s'ha preguntat com és que el govern de Colau "és capaç de dir que aturen les obres per la sospita de pràctiques corruptes i acabi recorrent a empreses condemnades".
En la seva opinió, "és inaudit que hagin paralitzat la ciutat durant mesos i acabin recorrent novament a una empresa que s'ha demostrat que pagava en la trama del 3%". Justament Glòries forma part de les obres sota sospita en aquest cas. Coronas ha subratllat que ERC "es va oposar des d'un bon inici a la paralització de les obres", i que ja van advertir l'abril de l'any passat que el govern de Colau tornaria a recórrer a empreses vinculades amb la corrupció.
"Colau havia de depurar totes les responsabilitats que calgués, però no fer-ho pagar als veïns", ha defensat. Segons els republicans, el Consell d'Administració de l'empresa municipal BIMSA ha aprovat adjudicar els dos lots més importants de les obres a Ferrovial, amb una quantitat que suma un total de 30,4 milions d'euros. Aquesta xifra representa gairebé un 40% dels 80 milions pressupostats per al projecte, han subratllat en un comunicat. ERC ha agregat que s'ha abstingut per no mantenir la paràlisi dels treballs.
En concret, el govern ha adjudicat a la UTE Ferrovial Agroman-Sacyr Construcción el lot 4 de les obres, valorat en 24,6 milions, consistent en part de l'actuació per donar continuïtat al segon túnel que ha d'unir el carrer Badajoz amb la Rambla del Poblenou. D'altra banda, i pel que fa als treballs de l'espai lliure de la plaça –la denominada Canòpia-, Ferrovial Agroman ha obtingut el lot central –per executar la clariana i l'accés des de Dos de Maig-, amb un pressupost de 5,6 milions, xifra a la qual se li ha de sumar l'IVA.
Treballs aturats des del juny del 2017
Les obres estan aturades des del juny després que el govern de Colau decidís rescindir el contracte per diverses irregularitats i sobrecostos. La previsió és que els treballs es reprenguin aquest març i el seu pressupost final és de 81,7 milions. D'aquests, 68,8 milions corresponen a l'obra civil dels túnels, que s'allargarà gairebé tres anys, i els altres 12,9 milions són per als treballs a la plaça, que es preveu que acabin a finals d'aquest mateix 2018. Cada projecte s'ha dividit en cinc lots i s'ha adjudicat a diferents empreses per tal de "diversificar" els adjudicataris i "evitar riscos".
El govern municipal defensa que amb aquest sistema d'adjudicació per lots es redueix la pressió a la baixa sobre les ofertes econòmiques de licitació i s'impedeix que hi hagi baixes excessives que posin en risc la seva posterior execució. També s'evita el risc que suposaria, diu l'Ajuntament, que una obra d'aquesta dimensió anés a parar a mans d'un únic adjudicatari.
Cap empresa de l'anterior contracte repeteix
Altres empreses que han estat adjudicatàries d'alguna de la part de la represa de l'obra de les Glòries són Acciona, Copcisa, Vias y Construcciones, CRC, Dragados, Acsa, Sacyr, OHL, FCC, Rubau, Romà, Deco, José Antonio Romero Polo o Construccions Pérez Villora. No obstant això, cap de les quatre empreses de l'anterior contracte –COMSA, COPISA, Benito Amó e Hijos i Romero Gamero- està entre les noves adjudicatàries.