“El decret de sequera n'estableix un mínim de dos mil", diu el portaveu d'Aigua és Vida a Girona, Pau Masramon. Lamenta que "si no plou, pensen baixar el cabal a sis-cents litres per segon i això suposarà la mort del Ter, perquè té una filtració des del Pasteral fins a la Gola del Ter de mil litres per segon". Masramon reclama "un canvi de mentalitat" per revertir la situació.
Per aquest motiu, i coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, els Comitès Ambientals de Secundària del programa d'Escoles Verdes a la demarcació del Gironès i Pla de l'Estany s'han reunit per conscienciar de l'afectació del Pla d'Emergència per Sequera al cabal ecològic dels rius. En total s'hi han aplegat prop de cent estudiants d'onze centres de secundària, que durant el matí han dut a terme activitats per aprofundir en la temàtica, a l'ordre del dia, tant per l'estat dels embassaments com pel de les lleres.
Per entendre la situació, els estudiants s'han dividit aquest divendres en grups per destinar tres quarts d'hora a cadascun dels quatre tallers programats. Un l'han enfocat a fer pancartes per reivindicar el cabal del Ter; un altre, a retirar espècies invasores del riu; un a l'estudi del riu i el darrer, a conèixer el cicle urbà de l'aigua. L'activitat ha acabat als volts de la una del migdia amb una acció conjunta i reivindicativa, en què els estudiants han abocat l'aigua de les seves cantimplores, així com de palanganes o ampolles al Ter per denunciar el poc cabal del riu.

La planaganada a Girona per denunciar el poc cabal del riu Ter Foto: ACN/Ariadna Reche
Canvi de mentalitat
"Les solucions són multifactorials", ha dit Pau Masramon, que deixa clar que l'associació que presideix "no està a favor de cap transvasament" i entén que des de l'Ebre s'hi oposin: "El que ens ha passat a nosaltres no li desitgem a ningú". "Des de l'any 70 s'està portant aigua a Barcelona. Hi ha moments en què s'ha arribat a nou mil litres per segon i és absurd: el Ter no té aquesta aigua", denuncia, i afegeix: "A Barcelona haurien de començar a aplicar mesures d'estalvi i, sobretot, de decreixement, perquè està demostrat que cada cop plou menys".En aquest sentit, Masramon considera que cal "fer un canvi de mentalitat" i "adaptar-se a l'aigua que hi ha i no adaptar la poca aigua a les necessitats que s'han anat creant". Pel president de l'entitat l'Aigua és Vida algunes problemàtiques a resoldre són que "la cabana porcina és massa grossa, el rec intensiu és exagerat, el transvasament a Barcelona és impossible i el sistema turístic consumeix una aigua que no tenim".
[impacte]