Aquests dies, Reindlova i la seva companya de projecte, Eva González, ultimen la seva estrena. Els primers vuit gats, tots adults, han viscut un temps d'adaptació i ja han fet del local casa seva. Disposen de comoditats com llocs on enfilar-se: un arbre simulat, que incorpora un rascador d'ungles, és el primer que crida l'atenció. Dels vuit gats, sis provenen del Centre municipal d'Acollida d'Animals de Companyia (CAACB) –dos d'ells del centre de gats salvatges de Montjuïc, segons Reindlova- i dos de la protectora de Molins de Rei.

Els felins de l'establiment es poden adoptar. Foto: Adrià Costa
Les entrades oscil·laran entre els 3 euros d'estar-s'hi mitja hora sense prendre res i els 8,5 euros de ser-hi uns 90 minuts i rebre un cafè o refresc i un pastisset vegetarià. Els menors de 13 anys hauran d'estar acompanyats d'adults. Es poden fer reserves per Internet per estar assegut, o per la zona de chill-out, que implica estar-se gairebé a terra però així "és més probable que s'acosti un gat", subratlla Reindlova. Els que vulguin anar-hi més sovint es poden fer socis per 10 euros mensuals, i llavors tenen rebaixa en el preu de les visites –1 euro la més barata-.
No es podrà dur el gat de casa i l'adopció no serà immediata
A l'espai també s'oferiran xerrades sobre el món felí i del menjar vegetarià. Reindlova considera que l'entrada és "assequible" per aquells enamorats dels gats que no poden permetre's tenir-ne un a casa. Els que en tenen no podran dur-lo al local. Ho justifica per les exigències sanitàries, perquè a pocs gats els agrada moure's i podria ser que no es portin gaire bé entre ells. De fet, durant la visita d'aquest diari un dels felins que ja són a l'establiment estava en un mòdul d'aïllament perquè és molt amic de les persones, però no tant amb els felins.

Un dels gats del local. Foto: Adrià Costa
Reindlova havia estudiat màrqueting, i González està vinculada a una empresa familiar de gestoria i immobiliària, però les dues ja fa anys que col·laboren amb protectores. L'establiment obrirà gairebé un any més tard del que havien previst inicialment, a causa del viacrucis de les obres —els primers encarregats dels treballs els van deixar a mig fer- i el compliment de les estrictes exigències municipals, com un bon aïllament acústic. Una petita part del projecte s'ha finançat via micromecenatge, i el cost total s'ha elevat a prop dels 100.000 euros.
L'espai no pot funcionar com un bar convencional
L'Ajuntament explica que el projecte té "el suport" del departament municipal de Protecció d'Animals, i que acollirà gats del CAACB, com ja fa amb sis felins. El consistori va rebre la petició per obrir l'establiment ja fa més d'un any, i l'han analitzat el Districte de Gràcia, Llicències i l'Oficina d'Animals. L'Espai de Gats no podia ser un bar, ja que l'Ordenança d'activitats i establiments de concurrència pública impedeix que hi hagi animals en aquests locals, per la qual cosa el projecte s'ha hagut de constituir com a associació privada.
A més, el Pla d'usos de Gràcia impedeix l'obertura de nous bars al centre del barri. Segons el consistori, s'ha acordat amb l'associació que només disposaran d'un office on els socis podran agafar una beguda i algun tipus d'aliment sense pagar, ja que aquests consums ja estaran inclosos a la quota de soci. Tampoc no hi haurà servei de taula. L'espai també s'ha de donar d'alta com a nucli zoològic, i pot obrir un cop l'associació presenti el comunicat d'activitats, tràmit que encara no ha fet, però que és d'aplicació immediata un cop es realitza.

Tereza Reindlova jugant amb un dels gats. Foto: Adrià Costa