Fer Pasqua abans de Rams: refranys i dites sobre Setmana Santa

Aquesta celebració tan tradicional convida a recuperar frases fetes històriques i, precisament, en català en tenim un bon grapat sobre aquesta època de l'any tan esperada

Una mare amb el seu fill mirant mones de Pasqua
Una mare amb el seu fill mirant mones de Pasqua | ACN
29 de març de 2024, 16:47
Actualitzat: 16:47h
La Setmana Santa sempre és motiu de festa i il·lusió. Significa que ja s'acosta l'estiu i també és sinònim de trobades familiars, dinars que s'allarguen i costums i tradicions que es transmeten de generació en generació, com ara la mona de Pasqua. De fet, després de Nadal, la Setmana Santa és una de les celebracions més esperades de l'any. Ja ho diu el refranyer: Pasqua i Nadal s'esperen amb alegria i passen com un altre dia.

Les frases fetes i les dites, com veiem, tampoc no són alienes a aquest esdeveniment. En català, precisament, en tenim un bon grapat sobre aquesta època de l'any. Per exemple, el lingüista i paremiòleg Víctor Pàmies en deixa constància a Paremiologia catalana comparada digital (PCCD), un projecte que és fruit de la passió de tota una vida dedicada a cercar i recopilar parèmies. Per això, a Nació hem volgut recuperar els refranys més populars sobre aquests dies de festa abans que s'acabin.
 

1. Per Setmana Santa, pluja o vent; altrament, no és santa

Una de les preocupacions més habituals de la Setmana Santa és el temps que farà. Són dies de celebracions i tothom vol que el temps acompanyi. Aquest any, Pasqua coincideix amb l'entrada de la primavera i, per tant, això és senyal d'inestabilitat meteorològica. I d'aquí prové el refrany històric "Per Setmana Santa, pluja o vent; altrament, no és santa", que ja ens indica que des de sempre ha estat freqüent que el temps sigui molt variable o directament dolent durant aquesta festivitat, independentment de si s'escau en març o en abril. De moment, sembla que enguany la dita es compleix.


 

2. Cada dia no és Pasqua

Ja és ben sabut que ni tots els dies són bons ni sempre podem tenir sort. És a dir, no podem pretendre que cada dia passi una cosa extraordinària ni que la fortuna ens afavoreixi sempre per fer grans negocis. Aquest és el principal significat del tradicional refrany "Cada dia no és Pasqua". D'altra banda, aquesta dita també ens recorda que cada dia no és festa i, al seu torn, que Pasqua és una de les festes més importants i assenyalades al calendari, tant per tot el que representa com pels anys d'història que té.
 

3. Fer Pasqua abans de Rams

Sens dubte, "Fer Pasqua abans de Rams" és el refrany per excel·lència sobre la Setmana Santa. Com bé explicava el paremiòleg Víctor Pàmies en una entrevista a Nació, hi ha dites històriques que ja no casen amb els temps actuals, i aquesta n'és una. Principalment, significa esperar un fill o mantenir relacions entre dos promesos abans d'haver-se casat, una cosa que antigament era mal vista i que actualment no té res d'estrany ni de dolent. Així doncs, per extensió, també fa referència a un esdeveniment que arriba abans del que tocariaanticipar-se a fer una cosa abans que arribi el moment oportú.


 

4. Pensar en la mona de Pasqua

Ja teniu a punt la mona de Pasqua? En aquest cas, precisament, la dita "Pensar en la mona de Pasqua" no significaria pensar-hi en un sentit estricte, sinó més aviat descuidar-se'n. Per tant, també ens recorda que no s'hi val badar ni deixar les coses per a última hora. D'aquesta manera, en un sentit ampli, el refrany vol dir estar molt distret, no parar atenció al que es diu i es fa o pensar en una cosa totalment diferent de la que toca.
 

5. Estar més content que unes pasqües

Qui no sent una gran alegria o no està molt content per Pasqua? Aquesta celebració, com dèiem al principi, sempre és sinònim de festa, plans i il·lusió. I això és el que ens vol dir la dita "Estar content com unes pasqües", que també té la variant "Estar alegre com unes pasqües". Si anem una mica més enllà i ens remuntem a l'antiguitat, aquesta alegria arribava després de superar el període de dejuni, abstinència i recolliment de la Quaresma, ja que Pasqua significava tornar als plats abundants i als àpats familiars, és a dir, recuperar la vida col·lectiva a l'aire lliure i amb energia.


 

6. Setmana Santa marçal, molta pluja i temporal

Aquest any, Setmana Santa s'escau en març. I, segons el refrany "Setmana Santa marçal, molta pluja i temporal", això vol dir que serà passada per aigua o que almenys farà mal temps. Ja ho diuen, no podem subestimar el refranyer, perquè no sol fallar i sempre acaba tenint raó. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) corrobora aquest mateix refrany amb l'anunci de l'arribada de la borrasca Nelson per Setmana Santa.
 

7. Anar mudat com una Pasqua

Per Pasqua, com per Nadal, és típic estrenar roba i vestir-se bé per anar mudat perquè és festa grossa, com bé indica la dita "Anar mudat com una Pasqua". Antigament, tothom es comprava un conjunt de roba per posar-se'l exclusivament el dia de Pasqua i presumir-ne. Així doncs, aquesta frase feta en concret també remet a la de "Per Nadal, qui res no estrena res no val", amb un significat i un rerefons semblants, ja que al capdavall fan referència a una manera de sospesar la posició econòmica de les persones per les gales i les ostentacions que fan en les grans diades.
 

8. Fer cara de Pasqua

No, la dita "Fer cara de Pasqua" no és el que sembla. D'entrada, podria voler dir fer cara d'haver menjat molt o estar ben tip, tenint en compte tots els àpats familiars que es fan aquests dies. En realitat, però, significa manifestar satisfacció, mostrar optimisme, estar molt alegre, fer sempre bona cara tot i els disgustos. Per tant, aquesta dita segueix la mateixa línia que la resta de frases fetes relacionades amb l'alegria i la il·lusió que comporta la Setmana Santa per a la societat en general.


 

9. Fer la Pasqua a algú

La dita "Fer la Pasqua a algú", a diferència de l'anterior, té una connotació negativa. Principalment, significa fer la guitza a algú, molestar profundament algú o contrariar, fastiguejar i ocasionar molèsties a algú. Tot i això, hi ha discrepàncies entorn d'aquesta dita, perquè també s'ha documentat com a equivalent de "Fer festes a algú", que en aquest cas sí que té una connotació positiva: afalagar una persona o acaronar i fer moixaines, sobretot als infants.
 

10. Pasqua sense ous, com Nadal sense torrons

Les festes de Pasqua i Nadal no són res sense els àpats. De fet, el refranyer sempre en deixa constància. Per exemple, la frase feta "Pasqua sense ous, com Nadal sense torrons", antigament, feia referència a la importància que es donava al fet de menjar truita i ous en general per Pasqua en certs territoris. Ara, molt probablement aquesta tradició s'ha perdut, però s'ha substituït per una altra: a la mona de Pasqua no hi poden faltar els ous de xocolata