Flix recrearà el final de la batalla de l’Ebre

Els actes se centraran en la retirada de l'exèrcit republicà

Publicat el 17 de novembre de 2014 a les 19:36

Cartell de les jornades.

“Quinze minuts després, l’armadura de ferro que ens unia encara a la ribera dreta volava pels aires. Després de 113 dies de combat intens, havia acabat la batalla de l’Ebre. L’enemic no esperava la nostra retirada...”. Amb estes paraules descrivia Manuel Tagüeña Lacorte, Cap del XVè cos de l’Exèrcit de l’Ebre, el final de la batalla més cruenta i sagnant de la Guerra Civil Espanyola. Per recordar esta retirada, Lo Riu, associació per a l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb l’associació La Cana de Flix i l’Ajuntament d’esta població han organitzat la ‘2º recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre’, que recrearà la retirada dels soldats del XV cos d’exèrcit de la república que va tindre lloc a Flix.

Les jornades, que compten amb la col·laboració d’aguaita.cat, es desplegaran en dos dies i  “tenen com a objectiu donar a conèixer com es va produir la retirada de l’exèrcit republicà i el seu retorn al marge esquerre de l’Ebre”, ha explicat L’associació Lo Riu.

Així, el dijous dia 20 s’iniciaran les activitats, a Ca don Ventura a la Plaça de l’Església de Flix, amb la projecció del curtmetratge ‘La Fatarella 1938’ i la xerrada ‘El banc d’ADN , l’ultima esperança per als familiars dels desapareguts a la guerra civil’, a càrrec d’un dels promotors d’este banc d’ADN, Roger Heredia. En esta conferència s’explicarà com s’està duent a terme la política de Memòria Històrica i exhumació de fosses per part de la Generalitat de Catalunya, així com els mandats de l’ONU sobre desaparicions forçoses i el seu incompliment a hores d’ara per part del govern espanyol i català. També s’explicarà el protocol a seguir per  fer-se les proves d’ADN, per a totes les persones que tenen algun familiar desaparegut durant la Guerra civil i hi estiguen interessades. “Si no disposem d’un banc d’ADN, dels familiars vius, per comparar-lo amb l’ADN de les restes humanes de la guerra civil que s’han trobat, no podem identificar-les”, ha advertit Heredia.

El dissabte dia 22 a les 10:30, al Passeig de l’Ebre, s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme militar i una exposició de vehicles dels anys 30, i es durà a terme l’acte principal, que se centrarà en la 2ª recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre. La retirada de les malmeses tropes lleials a la República va tindre lloc el 15 de novembre del 38, dissenyada per Tagüeña, que va programar un pla d’evacuació, amb eix central a Flix, que contemplava el replegament ordenat de les tropes davant la sorpresa de l’enemic.

Per finalitzar, es farà una ofrena floral en record de totes les víctimes de la guerra, per part dels senyors Joan Molet, familiar de Josep Miret Musté, Conseller de la Generalitat de Catalunya el 1937, d’Enric Garriga,  president de l’Amical Mauthausen i de diversos familiars de soldats que avui encara resten desapareguts.