La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez rebutja la proposta dels promotors de fer dues portes als blocs que barregen pisos de preu de mercat i de preu protegit. La vicepresidenta de l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Elena Massot, va plantejar la mesura com una solució a la norma de Barcelona que obliga el sector privat a dedicar el 30% dels pisos dels nous edificis i les grans rehabilitacions a fer habitatge de protecció oficial. En declaracions des del congrés provincial del PSOE de Ciudad Real, Rodríguez ha assegurat aquest dissabte que les polítiques del govern espanyol van en la direcció oposada.
"El govern espanyol i el ministeri d'Habitatge treballem en la direcció totalment oposada, que implica garantir la igualtat en l'accés a l'habitatge a tots els espanyols i que es faci en condicions de dignitat", ha assegurat. La ministra també ha revelat que es va posar en contacte amb el president estatal de la patronal de promotors, Xavier Vilajoana, per saber si la formulació era del conjunt de les organitzacions. Segons Rodríguez, Vilajoana ho va atribuir a una proposta concreta de l'empresària Massot, desvinculant-ho d'un posicionament conjunt de la patronal.
La ministra Rodríguez assegura que les administracions públiques estan en procés de desenvolupar promocions assequibles amb uns estàndards de qualitat equiparables a tots els habitatges lliures. I ha reblat: "Per sort els temps d'assenyalament per la condició social, econòmica, ètnica i de qualsevol altre caràcter es van acabar amb l'arribada de la democràcia a la Constitució i no caben a l'estat de dret".
Massot va fer la proposta perquè, com a coneixedora del sector, assegura que hi ha reticències que existeixen entre alguns compradors de pisos nous -i amb prestacions de qualitat- a l'hora de compartir espai amb famílies amb unes altres condicions socioeconòmiques. "S'ha d'entendre que si hi ha una diferència de rendes molt altes, aquesta convivència pot ser, si no complicada, pot provocar que hi hagi famílies que no vulguin comprar aquests habitatge, va explicar-se.
La mesura del que en anglès es coneix com a "poor door" -per referir-se a "la porta dels pobres"- no és nova. En altres ciutats ja havia sorgit aquesta proposta com a resposta del mercat privat als intents de regular l'aparició de nous edificis en certes zones, on s'exigeix als promotors que barregin els habitatges del lliure mercat amb els pisos per a rendes més baixes, amb condicions de protecció. Després de comprovar que alguns edificis nous incloïen aquest sistema de dues portes que segregaven els habitants d'una mateixa finca, a Nova York es va promoure l'any 2015 una normativa per prohibir aquest sistema.